2014-08-23 14:18:38

jajka pieczone w pomidorze i tosty

Człowiek uczy się całe życie. Wychodziłam z założenia, że pieczenie pomidora to strata czasu.
Jakaż ja głupia byłam!

Pomidoro-mania i chęć na jajo na twardo zaowocowała naszym pieczonym śniadaniem.
Jajka* pyszne, pomidor aromatyczny i domowy chleb pokrzywowy z salami, serem i pieczarkami.

Jak teraz o tym myślę, to mogłabym znów wsunąć taką  porcję.
Trzeba upiec znowu chleb. Bo spałaszowaliśmy cały.

1

*pierwszy raz odkąd jadałam z dinozaurami znalazłam jajo-bliźniaka! jest nadzieja, że nie wszystkie jajka-niespodzianki kryją w sobie badziewie!

Jak to jest zrobione?

  • pomidory /tyle, ile chcemy przygotować/
  • jaja /odpowiednio do ilości pomidorów/
  • ser żółty w plastrach
  • salami
  • pieczarki
  • cebula
  • pieczywo /u mnie domowy chleb pokrzywowy/
  • masło
  • cukier
  • majeranek
  • szczypior
  • roszponka
  • kiełki rzodkiewki
  • pieprz
  • sól

6

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Odkrawam czubek pomidorów. Dryluję miąższ łyżeczką i odwracam je, żeby sok wypłynął. Po chwili wkładam cienki plasterek żółtego sera do środka każdego poidora. Sypię solą, pieprzem i majerankiem. Nakładam jajo. Ponownie posypuję przyprawami. Delikatnie przekładam jaja do keksówki. Wkładam do piekarnika na około 30-40 minut.

2

3

Cebulę kroję. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam cebulę i karmelizuję.
Chleb kroję. Smaruję masłem, nakładam salami i kroję pieczarki. Przyprawiam ulubionymi przyprawami. Nakrywam plastrami sera i wkładam obok pomidorów, tak na około 15 minut przed końcem pieczenia. 3 minuty przed wyjęciem pomidorów nakładam dodatkowo na tosty karmelizowaną cebulę.

4 5

Upieczone pomidory przekładam na talerz. Dodaję ulubioną zieleninę. Dokładam tosty.

I wsuwamy, wsuwamy!
Pyszne jedzonko dla ciebie słonko XD

8

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: