2014-09-19 15:55:21

jesienny makaron z gulaszem z podrobów

Kaktus lubi podroby. Więc postanowiłam zrobić coś dla niego. Smacznego. Podrobowego. I jesiennego.

Połączyłam drób z owocami. I makaronem.
A wszystko dusiło się długo, długo.

I wyszło pysznie.
I ładnie w dodatku.

I dzięki temu przepisowi udało mi się garnek wygrać.

I tak to już jest.
W tej naszej codzienności.

19. 3 miesiące.

1

2

Jak to jest zrobione?

/dla 3-4 osób/

MAKARON

  • 300 g makaronu /u mnie Casarecce Siciliane/
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

MARYNATA

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • chili /płatki i mielone/
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku /przeciśnięte przez praskę/
  • pieprz czarny
  • suszone pomidory /kruszone, suszone płatki/

GULASZ

  • 400 g żołądków drobiowych
  • 400 g serc drobiowych
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml soku jabłkowego lub cydru
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka
  • 1 jabłko
  • 3 śliwki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

3

4

Podroby dokładnie myję i oczyszczam. Mieszam składniki marynaty do połączenia. Dodaję podroby, mieszam do dokładnego pokrycia. Owijam miskę folią, wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny /można na noc/.

a

Do garnka z grubym dnem nalewam sok jabłkowy i przecier pomidorowy. Przekładam zamarynowane mięso wraz z marynatą. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika do minimum i duszę około 1,5 godziny.

W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki dania.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam chwilę cebulę. Zasypuję cukrem brązowym i karmelizuję.
Paprykę myję i oczyszczam. Kroję w słupki średniej wielkości. Dodaję do cebuli i podsmażam. Dolewam wodę i duszę.
Jabłko obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę.
Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę.
Owoce dodaję do warzyw na patelni. Duszę około 10 minut. Odstawiam na bok.

b

W dużym garnku zagotowuję wodę. Lekko ją solę. Wrzucam makaron. Gotuję 9 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzam /pozostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do całkowitego schłodzenia.

Po upływie 1,5 godziny duszenia dodaję duszone na patelni owoce i warzywa.
Duszę wszystko razem około 30-40 minut.

Pod koniec tego czasu rozgrzewam na patelni oliwę. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję pestki dyni i słonecznika. Podsmażam chwilę. Przekładam makaron. Mieszam dokładnie i podsmażam, do ugrzania makaronu. Podlewam delikatnie wodą z gotowania makaronu. Pod koniec smażenia przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem.

c

Na duży talerz nakładam porcję makaronu. Na środek wlewam jesienny gulasz. Ozdabiam kleksem jogurtu lub śmietany i nitkami chili.

Jesiennie i sycąco.
Lovely.

And with love.

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: