2016-10-18 00:09:53

jesienny makaron z owocami

W kuchni to by się czasem chciało takie czary-mary.
Żeby zdrowe było. Pożywne. Smaczne. Szybkie... A w taką jesienną szarugę to jeszcze rozgrzewające.

Mam idealną propozycję - szybki i zdrowy makaron z sezonowymi owocami i korzennymi przyprawami. A wszystko spojone serowo-jajecznym sosem z dodatkiem miodu.
Idealne rozwiązanie dla zabieganych, rozleniwionych i ciekawych nowych smaków.
Dla takich, jak ja :)

Przepis bierze udział w akcji: 1000 pomysłów, jedna Lubella.

DSC08030

Jak to jest zrobione?

  • 200 g makaronu penne lubella pełne ziarno
  • 1 duże jabłko
  • 3 śliwki
  • 2 pierniki bez czekolady i glazury
  • 1 jajo + 1 żółtko
  • garść tartego sera twardego lub półtwardego/u mnie: grana padano/
  • dodatkowo: masło, miód, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, sok z cytryny, sól

DSC08026 

Zagotowuję wodę na makaron. Solę.

Jabłko i śliwki kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam masło i smażę owoce. Przyprawiam gałką, imbirem, cynamonem. Duszę na małym ogniu.

Makaron gotuję aldente. Odcedzam. Pozostawiam pół szklanki wody z gotowania i zalewam owoce.

Jaja rozkłócam z miodem i mieszam dokładnie ze startym serem.

Pierniki rozkruszam i prażę krótko na suchej patelni.

Do owoców dodaję makaron , mieszam dokładnie i podgrzewam na zwiększonej mocy palnika.
Po około 5 minutach zdejmuję patelnię z ognia i zalewam masą serowo-jajeczną. Mieszam intensywnie i krótko podgrzewam na ogniu, cały czas mieszając.

Podaję od razu, posypane piernikową kruszonką.

Próbujcie!

DSC08037

DSC08038 

  1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!