2014-11-15 22:41:58

just a smile

Zostałam poproszona o upieczenie tortu.
Czekoladowego.
Ozdobionego uśmiechem.

Więc z uśmiechem się zgodziłam.
I zrobiłam.

Tylko masa cukrowa uciążliwa.
Trochę się z nią pomęczyłam.
Muszę więcej pakować. Bo siły mało.

Ale wszystko się udało.

Justa smile.
Just a smile.

1

Jak to jest zrobione?

BLATY

  • 350 g mąki pszennej tortowej /T450/
  • 50 g kakao /extra dark/
  • 250 g cukru
  • 2 jaja
  • 350 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml śmietany /18%/
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli

KREM

  • 300 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao /extra dark/
  • aromat rumowy
  • mleko

MASA CUKROWA

  • 400 – 500 g cukru pudru
  • 70 g glukozy
  • 1 łyżeczka kleju spożywczego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml wody
  • żółty barwnik spożywczy

DODATKOWO

  • herbatniki kakaowe z kremem
  • dżem porzeczkowy
  • żelki fasolki cytrynowe
  • posypka z drobnych czekoladowych kulek
  • kakao
  • masa marcepanowa /garstka/

Przygotowuję blaty.

Używam składników w temperaturze pokojowej.
Tortownice /2 różnej wielkości/ wykładam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewam z kakao, proszkiem, sodą i solą.
Mieszam z cukrem.

Jaja rozkłócam widelcem z olejem i śmietaną do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Dodaję po 3-4 łyżki składników suchych i mieszam widelcem. Kręcę w jedną stronę.
Dodaję do wykończenia składników.
Mieszam do połączenia.

Siekam drobno czekoladę. Mieszam z masą.

Rozlewam ciasto na obie tortownice.
Piekę około 30-40 minut /do suchego patyczka/.

Studzę.
Bardzo delikatnie przekrawam na połowy /ciasto jest wilgotne i kruche/.

Przygotowuję krem.

Cukier przesiewam z kakao.
Masło miksuję na puszystą masę.
Dodaję kakaowy cukier łyżka po łyżce i miksuję do połączenia.
Dodaję aromat.
Mlekiem reguluję konsystencję /jeśli jest taka potrzeba. jest to kwestia 2-3 łyżek/.

Przygotowuję masę cukrową.

Żelatynę zalewam wodą i odstawiam na około 10-15 minut. Do napęcznienia.
Podgrzewam patelnię. Zdejmuję z ognia i przekładam żelatynę. Mieszam intensywnie do rozpuszczenia.
Dodaję barwnik i mieszam dokładnie do rozpuszczenia.

b2
Glukozę mieszam i klejem spożywczym. Dodaję do żelatyny i mieszam intensywnie do połączenia. Otrzymuję żółtego gluta. Wyrabiam go.

b3

b5
/bardzo ważne – działam suchymi dłońmi/
Na blat przesiewam cukier. Mieszam gluta z połową i wyrabiam. Stopniowo dodaję cukier. Powtarzam to tak długo, aż masa przestanie być lepka i chłonna.

b1

b6
Obsypuję blat cukrem i rozwałkowuję masę /jeśli się lepi – oprószamy cukrem pudrem/.

b7
Miską /pokrywką, garnkiem/ odciskam kształt koła. Wycinam nożykiem.

b8
Pozostałą masę można przechować w lodówce lub zamrozić.

Wykończenie.

Przekrojony duży blat smaruję porcją dżemu.

a1
Rozrzucam część pokruszonych herbatników.

a2
Przykrywam porcją kremu kakaowego.

a3
Nakładam drugą połówkę blatu.

a4

Na wierzch nakładam trochę dżemu.
Układam mniejszy blat i powtarzam warstwowanie.

Pozostałym kremem pokrywam cały tort.

a5

Chłodzę w lodówce minimum 2 godziny /w tym czasie można zająć się masą cukrową/.

Wycięte z masy cukrowej koło układam równo na małych blatach.
Dociskam delikatnie. Wyrównuję.
Formuję falbanki po bokach.
Ręcznikiem kuchennym przecieram masę, żeby pozbyć się nadmiaru cukru pudru.
Na koniec nasączam bardzo delikatnie papier olejem i smaruję wierzch.

b9.0

Do masy marcepanowej dodaję odrobinę kakao i wyrabiam do połączenia.
Rozwałkowuję i wycinam oczy i uśmiech.
Zwilżam lekko wodą z jednej strony i układam na torcie.

Buźkę przykrywam pokrywką.

b9.2
Oprószam tort kakao.

b9.3

Na warstwie kremu, na dużym blacie układam żelkowe fasolki /cytrynowa pycha!/.
Posypuję lekko kulkami czekoladowymi.

b9.1

Całość chłodzę.

I ta-dadada-dam!

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: