2014-10-23 18:02:36

justa cheesecake

Postanowiłam przeprowadzić test.
I poszukiwanie.
Mojego najulubieńszego na świecie deseru – sernika waniliowego. Bez dodatków.
Bez.
Dodatków.

A szukam ideału.

Więc uroczyście otwieram projekt:
justa purrrfect cheesecake

założenia:

  • biorę pod uwagę samą masę serową – bez dodatków /pomijam sok cytrynowy, skórkę, bakalie itp., nawet w klasycznych przepisach, gdzie - w teorii - to must be/
  • wszystkie przygotowane przeze mnie masy serowe mają smak waniliowy
  • testuję kilka kategorii: pieczone light, pieczone, na zimno light, na zimno, na mieście /tak, tak – drżyjcie poznańskie cukiernie!/, gotowane
  • w skład jury wchodzi: justa i kaktus /+ ewentualni goście, chętni, ryzykanci, kamikadze/

Jako pierwszy na wokandzie sądu sernikowego pojawi się wymyślony przeze mnie naprędce, z tego co w lodówce – justa cheesecake.

DSC04527

Jak to jest zrobione?

/kalorie w całości: około 675/

  • 1 serek maluta 0% /200 g/
  • 2 serki homogenizowane Tesco light waniliowe /2*165g/
  • 2 jaja
  • 2 łyżki stewii
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • kilka kropli olejku waniliowego

DSC04498

DSC04501

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

Wszystkie składniki umieszczam w dużej misce. Miksuję do połączenia. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na dnie piekarnika umieszczam blachę z wrzątkiem.

Piekę 15 minut w 170 stopniach i 60 minut w 140 stopniach Celsjusza.
Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
Przestudzony wkładam na noc do lodówki.

DSC04543

DSC04531

kategoria:

  • pieczone light

uwagi:

  • oklapł po pieczeniu
  • lekko pękł
  • następnym razem upiekę w bezpośredniej kąpieli wodnej /blacha z sernikiem włożona we wrzątek/

ocena:

ocena

Noo... I to na razie tyle :)

DSC04546

DSC04529

anigif

Komentarze:

Dodaj komentarz: