2015-03-06 14:25:31

just.a sushi

Sushi.
Ponownie na stole justy.
Było już TU i TU.

Ja lubię kręcić /i wsuwać!/.
I kaktus lubi. Wsuwać.

I w sumie przepis ciągle ten sam lub nieznacznie zmieniony.
Bo wychodzi super.
Więc się póki co go trzymam.

I zgodnie z tymi naszymi lubisiami dziś na śniadanie ukręciłam.

1

Jak to jest zrobione?

RYŻ

  • 80 g ryżu do sushi
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól

SUSHI

  • 25 g łososia wędzonego
  • 3 plastry polędwicy sopockiej
  • 2 arkusze glonów nori
  • marchew
  • zielony ogórek
  • papryka zielona
  • koperek
  • ciemny sos sojowy
  • wasabi
  • imbir marynowany
  • serek kremowy

2

RYŻ

Opłukuję ryż pod bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie czysta.
Zalewam ponownie, mieszam, wylewam. I tak z 2-3 razy. Przekładam ryż do płaskiego garnka. Zalewam wodą na wysokość około 1,5-2 cm ponad powierzchnię ryżu. Przykrywam. Szybko zagotowuję. Jak zacznie się gotować zmniejszam ogień. Gotuję pod przykryciem.

Przygotowuję sos: ocet ryżowy mieszam z cukrem pudrem i solą. Odstawiam.
Jak ryż pochłonie większość wody zdejmuję go z palnika. Zalewam sosem i mieszam. Przykrywam pokrywką i owijam w koc.
Czekam do całkowitego wystudzenia.

SUSHI

Przed zawijaniem sushi przygotowuję składniki i przybory. Kroję paprykę i marchew w słupki. Łyżeczką pozbywam się miąższu ogórka i kroję go w słupki. Dzielę łososia i kroję plastry wędliny na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki staram się maksymalnie osuszyć.
Do miski wlewam wodę, w której będę moczyć palce przy nakładaniu ryżu. Szykuję też ręcznik, do wycierania palców - trzeba je płukać, ale wszystko wykonujemy suchymi dłońmi.

Maki z łososiem

Rozkładam arkusz nori. Nakładam ryż tak, żeby były prześwity. Zostawiam 2-3 cm pasek u góry arkusza wolny od ryżu. Mniej więcej od 1/3 dołu układam plastry wędzonego łososia posmarowane serkiem. Układam ogórka, marchew i paprykę. Posypuję koperkiem. Wolny pasek u góry arkusza smaruję delikatnie wasabi /można użyć wody; chodzi o to, żeby glon dobrze się skleił/. Łapię za koniec maty do rolowania i pomagając sobie palcami dociskam nori. Roluję do samego końca. Bardzo ostrym nożem kroję rulon na plastry /co 3-4 cięcia opłukuję pod wodą i suszę nóż, żeby dobrze się cięło/.

Maki z wędliną

Rozkładam arkusz nori. Nakładam ryż tak, żeby były prześwity. Zostawiam 2-3 cm pasek u góry arkusza wolny od ryżu. Mniej więcej od 1/3 dołu arkusza smaruję pasek serka. Układam paski wędliny, marchew, ogórka, paprykę. Wolny pasek u góry arkusza smaruję delikatnie wasali. Łapię za koniec maty do rolowania i pomagając sobie palcami dociskam nori. Roluję do samego końca. Bardzo ostrym nożem kroję rulon na plastry.

Układam wszystko na tacy i wsuwamy!
I znika szybko, bo lubimy.

3

4

5

6

7

Komentarze:

FOODMANIA o 2015-03-06 19:46:24 napisał:
domowe sushi jest najlepsze, a ile radochy przy jego robieniu! :)

Dodaj komentarz: