2016-01-28 11:24:33

kaczka w pięciu smakach i makaron

Kaczka, makaron, jakieś warzywko i aromatyczny, korzenny sos.
Kuchnia chińska? Chyba trochę tak. Ale może bardziej fusion.
Użyłam prawie klasycznej mieszanki '5 smaków'. Prawie, bo anyż zmieniłam na imbir.
Bardziej lubię. Albo raczej nie trawię anyżu.

Danie dla cierpliwych i mających czas. Bo kaczka długo się gotuje.
Myślę, że można ją po prostu ugotować - żeby w środku nie była surowa /godzinę?/.
Ale - moim zdaniem - warto poczekać. Mięso tak delikatne, że aż rozpada się od dotyku...

1

Jak to jest zrobione?

/4 porcje/

KACZKA

  • 1 kaczka pekin /około 2 kg/
  • 200-300 ml półsłodkiego białego wina
  • 1 spora cebula
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 goździków, 1 laska cynamonu, 1 suszona chili, 4-5 ząbków czosnku, pieprz syczuański, kozieradka mielona, imbir, cynamon mielony, goździki mielone, cukier brązowy, mąka ziemniaczana /do zagęszczenia sosu/, szczypior, sezam, sól, oliwa

MAKARON Z WARZYWAMI

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego
  • 4 marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej /mrożonej/
  • 150 g pędów bambusa /z zalewy/
  • przyprawy: pieprz syczuański, kozieradka mielona, imbir, cynamon mielony, mielone goździki, olej sezamowy, sezam, sól

2

Kaczkę myję, oczyszczam dokładnie i odkrawam nadmiar skóry. Zalewam wodą do przykrycia i dodaję przyprawy /3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 goździków, 1 laska cynamonu, 1 suszona chili, 4-5 ząbków czosnku, sól/. Zagotowuję i gotuję 3 godziny na małym ogniu.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Cebulę kroję w kostkę i smażę do zeszklenia. Zmniejszam moc palnika, zasypuję cukrem i karmelizuję 15 minut.
Po tym czasie odlewam część bulionu, a kaczkę studzę na sicie. Jak przestygnie zdejmuję skórę i wyrzucam, obieram mięso i wrzucam do garnka. Dodaję wino, pomidory i koncentrat. Zagotowuję. Przyprawiam /pieprz syczuański, kozieradka mielona, imbir, cynamon mielony, goździki mielone, sól/. Gotuję 15 minut. Dodaję cebulę i mieszam. Zagęszczam mąką.
Przed podaniem zasypuję sezamem i szczypiorem.

Makaron gotuję na pół twardo w osolonym wrzątku. Chłodzę pod zimną wodą.
Bambus odcedzam. Fasolę rozmrażam. Marchew obieram i kroję w paski.
Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam marchew i smażę 5 minut. Dodaję fasolę i bambus. Smażę kolejne 5 minut. Dodaję przyprawy i smażę 2-3 minuty. Dodaję makaron i smażę do podgrzania.
Posypuję uprażonym sezamem.

Podaję makaron i kaczkę gorące, na osobnych miskach.
SMACZNOŚCI!

3

4

5