2017-01-29 16:07:33

kanapka no.18

Miliardy lat temu, zanim jeszcze pojawiły się dinozaury i zanim pojawiła się możliwość żałowania, że nie dane nam będzie spróbować steku z dinozaura, popełniałam cykliczne wpisy kanapkowe.
Były różne, zazwyczaj przekombinowane. Niestety.

Po cichu, zainspirowana akcją Łowicza na durszlak.pl, będę próbowała wrócić do kanapkowego szału.
Bo kanapki ciągle wsuwamy! Tak różne, że głowa mała.
Ale raczej nieskomplikowane, ekspresowe... i pyszne.
U mnie inaczej się nie da!

Dziś - na wielki come back - przedstawiam wielki zastrzyk zdrowia i energii.
Śniadaniowa kanapka, która ładuje akumulator na cały dzień wyzwań, syci na długo i pozostawia błogi posmak porannego odprężenia.
Enjoy!

DSC09300

Jak to jest zrobione?

  • 1 bagietka pełnoziarnista
  • 2 łyżeczki dżemu dzika róża Łowicz
  • 2-3 łyżki gorgonzoli
  • 2-3 pieczarki
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • dodatkowo: masło, sól, pieprz, krem na bazie octu balsamicznego, szczypior

DSC09288 

Przekrawam bagietkę na pół. Smaruję ją masłem, dżemem i rozkładam gorgonzolę. Zapiekam do momentu roztopienia się sera.

W tym czasie smażę pokrojone w plastry pieczarki na maśle z dodatkiem balsamico, pieprzu i soli. Zdejmuję pieczarki i smażę pokrojoną w plastry szynkę.

Na zapieczone bagietki nakładam porcję pieczarek i szynki. Posypuję szczypiorkiem.

Ekspresowo i ekstra smakowo!

 DSC09296

  Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!