2015-12-17 21:39:36

kapusta głowa pusta

1Kapusta jest ekstremalnie wdzięcznym warzywem.
Niby taka pospolita, niby zwyczajna.
I uległa - formą i smakiem.
Dostosowuje się do otoczenia wzbogacając je jak cichy obserwator.

I dlatego jest tak fajnie uniwersalna.
Do wszystkiego!

Hmm... Może na jej cześć wymyślę kap-sernik? ^^

U nas na wigilijnym stole jest dużo kapuchy.
W pierogach. Bigosowa. Z grochem.
I takie tam.
W tym roku zrobię taką jak ta tutaj i podam z koreczkami śledziowymi!

A u Was jak się kapustuje?

Jak to jest zrobione?

  • 1 mała główka kapusty
  • 3 spore buraki
  • 200 ml półwytrawnego białego wina
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 jagody jałowca
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki masła /opcjonalnie/
  • koperek
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • pieprz i sól

2

Buraki gotuję do miękkości. Studzę lekko i ścieram na tarce o średnich oczkach.
Kapustę siekam.
Rozgrzewam duży garnek z grubym dnem. Wrzucam kapustę, zalewam winem, dodaję laur, ziele, jałowiec, goździki i imbir. Duszę do miękkości.
Dodaję burak, mieszam do połączenia. Przyprawiam solą i pieprzem.
Przed podaniem mieszam z masłem i dodaję koperek. Posypuję prażoną dynią i słonecznikiem.

A jak chcecie bardziej wigilijnie, to super pasuje też śledź!
Filet albo koreczki z octu i voila!

Bises!

3

4

5

Komentarze:

AniaGotuje.pl o 2015-12-17 22:04:15 napisał:
Apetycznie.. zjadłabym teraz
justa o 2015-12-17 22:25:49 napisał:

no ja niedawno garnek opróżniłam :D

Barni o 2015-12-23 11:35:17 napisał:
Patrzę na skład - kicha, nic szczególnie nie lubię. No, może poza białym winem. Ale potem czytam, czytam i dochodzę do zdjęć - kurde, chyba jednak warto zaryzykować!
justa o 2015-12-24 07:44:14 napisał:

czasem jakieś nowe połączenie smakowe sprawia, że nielubiane składniki stają się zupełnie czymś nowym. kocham dynię, lubię kokosy, ale zupy dyniowej na mleku kokosowym nie tknę :D

 

Dodaj komentarz: