2015-06-24 21:00:25

kapusta modra z botwinką

Młode, wczesne, nowalijki.
Jak zwał, tak zwał.

Dla mnie świeże.
Dla mnie warzywa.
Dla mnie owoce.

S-E-Z-O-N-W-E!

1

Jak to jest zrobione?

  • 400 g kapusty modrej
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 dymki
  • 2 łyżki masła
  • dodatkowo: koperek, cukier, pieprz, sól, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam

2

Kapustę siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Przesmażam na łyżce masła, i duszę na niewielkim ogniu, pod przykryciem - około 15 minut. Jeśli jest potrzeba, należy dodać wodę.

Botwinkę myję i kroję na mniejsze części.
Dodaję do kapusty i duszę jeszcze około 10 minut.

W międzyczasie siekam dymkę.
Smażę na maśle i karmelizuję z dodatkiem cukru.
Mieszam z kapustą.

Duszę wszystko razem 2-3 minuty, przyprawiam do smaku.
Podaję na gorąco lub na zimno.

Nowalijkowy szał smaków.

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: