2015-04-03 12:30:23

kapusta z grzybami

Dzisiaj postnie.
I trochę na szybkości.
Bo tak.

1

Jak to jest zrobione?

  • 2 kg białej kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg mrożonych grzybów
  • 2 puszki pomidorów w całych obranych
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 5 marchwi
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • przyprawy: koperek, lubczyk, natka pietruszki, majeranek, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka mielona słodka i ostra, cukier

2

3

Kapustę kroję w paski. Myję i podgrzewam w dużym garnku, aż puści wodę. Dodaję pomidory i przecier oraz goździki, sól, cukier, laur i ziele angielskie. Zagotowuję, zmniejszam moc palnika i duszę.

Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry. Grzyby rozmrażam. Marchew ścieram na tarce.

Jak kapusta jest dość miękka, dodaję składniki, mieszam i duszę. Jak wszystko się zagrzeje, zdejmuję pokrywę i pozostawiam na ogniu do odparowania wody.

Po około 30 minutach dodaję przyprawy i duszę jeszcze 10-15 minut.

I gotowa, postna kapucha.

 4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: