2017-08-17 13:38:33

karmelizowane kopytka z brzoskwinią

Ladies and Gentlemen, przedstawiam drugi przepis letnio-ziemniaczany, który przygotowałam w ramach akcji durszlak.pl i Victorinox.
Zapowiadałam, że będzie pyrzenie. Więc jest. Na słodko. Z kosmicznymi brzoskwiniami.

Kaktus ma wiele zamiłowań. Grywa w gry, programuje, wędkuje... i zjada kopytka.
Kiedy justa postanowi zrobić gar kopytek, to w kaktusowym niebie jest bal wszystkich świętych.

Do przepisu podszedł sceptycznie. Na słodko? No jak to?!
Ale jak spróbował, to robiłam repetę.
Więc próbujcie! Może i u Was przepis podbije czyjeś serce.

1

Zapisz

Jak to jest zrobione?

KOPYTKA

  • 1 kg ziemniaków /im bardziej mączne, tym lepsze/
  • 1 jajo
  • 300-400 g mąki pszennej tortowej /mniej lub więcej, zależy od ziemniaków/
  • sól

DODATKOWO /na 2 porcje/

  • 2 brzoskwinie paraguayo /ufo/
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

2

Gotuję ziemniaki w mundurkach, obieram i studzę całkowicie.
Po wystudzeniu przeciskam przez praskę dokładnie, żeby nie było grudek.
Jajo rozkłócam z solą. Mieszam z ziemniakami. Dodaję około 150 g przesianej mąki. Zagniatam ciasto dodając mąkę tak długo, aż masa będzie lekko lepka, zwarta.
Blat oprószam mąką. Dzielę ciasto na kilka części i formuję długie wałki. Spłaszczam delikatnie i ostrym nożem odcinam skośne kluski /tutaj przedstawiam mojego nowego kumpla w kuchni ? nóż #MyVictorinox /.
W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam kopytka partiami i gotuję do wypłynięcia. Układam na talerzu i polewam lekko olejem, żeby się nie posklejały.

DSC01492

Na patelni rozgrzewam masło.
Brzoskwinie myję i kroję w kostkę.
Układam 2 porcje kopytek i smażę do zarumienienia /my lubimy mocno przysmażone, ale dostosujcie to do własnego gustu/. Odwracam kopytka i smażę z drugiej strony. Pod koniec smażenia posypuję je równomiernie cukrem ? smażę jeszcze około 2 minut. Dodaję pieprz, brzoskwinie i mieszam dokładnie zawartość patelni. Podgrzewam jeszcze chwilę i podaję od razu.

Smacznego!

3

4

  Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Zapisz