2014-08-09 13:20:32

karobowe kruche ciastka

Efekt wczorajszego cosiowania – karbowe ciastka z mąką pełnoziarnistą. Postanowiłam upiec je dla mojej pyrki małej, chrześniaka. Jest uczulony na kakao. A ciasteczka lubi wsuwać ponad wszystko. Zwłaszcza te ciemne. Bo zakazane.

Jak każde mądre dziecko XXI wieku nie daje się łatwo oszukać. Bo karob smakuje inaczej. Nie kakaowo. Nie czekoladowo.

Ale dzielnie i mężnie próbuję. Może i jemu zasmakują /w końcu/? Kaktus wsuwa. Więc w razie czego na zmarnowanie nie pójdą.

A już wkrótce małe rączki będą testować.

1

Jak to jest zrobione?

  • 150 g mąki pełnoziarnistej /T2000/
  • 100 g mąki tortowej /T450/
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g stewii
  • 2 łyżki karobu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

a

b

Cukier ucieram z masłem na puszystą masę. Dodaję jajo i ucieram do połączenia. Mąki przesiewam z karobem i solą. Dodaję do masła i ucieram do uzyskania jednolitej masy. Wkładam do lodówki, do dobrego schłodzenia na około godzinę.

3

4

Po schłodzeniu dzielę ciasto na 2-3 części i rozwałkowuję pierwszą kulkę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia /reszta ciasta czeka w lodówce/. Foremkami wykrawam różne kształty i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Rozwałkowuję kolejne partie ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy ciastek. Piekę każdą partię 10-15 minut /wszystko zależy od grubości ciastek; należy pilnować, żeby się nie spaliły/.

Studzę i układam w pudełku. Pyrka będzie miała prezent.

5

6

Komentarze:

http://kulinarneprzeboje.pl/2013/02/03/domowa-pizza-ciasto-na-pizze-jak-z-pizzer o 2014-08-09 13:44:31 napisał:
To ja poproszę taki kartonik ciasteczek ;))
justa o 2014-08-09 15:40:39 napisał:

proszę śledzić wpisy, bo niedługo będzie można coś podobnego otrzymać.
ale na razie ciiiiii :)

Dodaj komentarz: