2015-06-20 17:09:17

kasza, warzywa i szynka gotowana

Zdrowo i lekko, że hej!

Może niekoniecznie letnie upały za oknem, ale wsuwanie takieogo o takiej porze jest całkiem wskazane.
Bo raczej nie grozi... deformacjom. W okolicach pasa.

DSC06708

Jak to jest zrobione?

  • 1 kg szynki wieprzowej w kawałku
  • przyprawy: jagody jałowcowe, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra w ziarnach, majeranek, czosnek
  • 2 plastry szynki dojrzewającej
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 200 g brokułu
  • 1 cebula czerwona
  • 1 garść pestek dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • kilka ząbków czosnku marynowanego
  • oliwa
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

DSC06699

Szynkę dokładnie myję i osuszam. Sznurkiem /z jakiegoś naturalnego tworzywa/ obwiązuję mięso, żeby się nie rozpadło podczas gotowania.
W dużym garnku zagotowuję wodę i wsypuję wszystkie przyprawy.
Wkładam obwiązaną szynkę do buzującej wody, żeby pory się pozamykały.
Nakrywam garnek pokrywą i grzeję. Trzeba teraz przypilnować /najlepiej z jakimś termometrem/, żeby woda osiągnęła około 85 stopni Celsjusza. Nie zagotowuję jej. Od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury - staram się ją utrzymać.
Teraz parzenie mięsa odbywa się według zasady 1 godziny na 1 kilogram mięsa.
Po upływie wskazanego czasu, termometrem /mięsną sondą/ sprawdzam temperaturę w środku kulki mięsnej. Jeżeli osiągnęła również te około 85 stopni to jesteśmy w domu.
Wyłączam palnik i trzymam szynkę około 30 minut w ciepłej wodzie. Potem bardzo szybko wkładam do bardzo zimnej wody, żeby jak najszybciej schłodzić.

Marchew, pietruszkę i kapustę kroję w długie paski. Kapustę duszę na patelni do miękkości. Przyprawiam solę i pieprzem.
W dużym garnku gotuję marchew i pietruszkę do miękkości. Wyjmuję i przekładam na sitko. Wodę zagotowuję i wrzucam podzielone różyczki brokułu. Gotuję około 3 minut i odcedzam.

Kaszę gotuję w osolonej wodzie do miękkości i pochłonięcia wody. Przyprawiam pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Cebulę kroję w piórka. Podsmażam na patelni do zeszklenia. Dodaję cukier i karmelizuję.

Na gorącym talerzu /przelałam wrzątkiem/ rozsmarowuję jogurt naturalny. Solę lekko, pieprzę i posypuję majerankiem. Nakładam porcję kaszy, warzyw i plaster szynki gotowanej. Układam szynkę dojrzewającą, czosnek marynowany, cebulę. Posypuję uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

I smakujcie z nami.

DSC06706

DSC06705

DSC06707

Komentarze:

Dodaj komentarz: