2015-02-11 23:57:37

kasza gryczana z jabłkiem

Późno już, ale taka fajna rzecz, że warto ją pokazać...
Bo jutro pewno coś tłustoczwartkowego będzie.

To nie gadam, tylko wrzucam :)
Smakowitości!

1

Jak to jest zrobione?

  • 50 g kaszy gryczanej białej
  • 3 łyżki mieszanki otrębowej
  • 1 spore jabłko
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki miodu gryczanego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • sól

2

W rondlu zagotowuję wodę /niepełną szklankę/ i solę. Dodaję kaszę i gotuję kilka minut.
Dodaję siemię lniane, babkę płesznik i otręby. Gotuję chwilę.

a

Dodaję rodzynki, orzechy i cynamon. Mieszam i gotuję kilka minut.
Jabłko myję i kroję /zawsze zjadam/skrawam też całe gniazdo nasienne/. Dodaję do kaszy i duszę do momentu zmięknięcia jabłka. W razie konieczności podlewam wodą.
Zdejmuję kaszę z palnika. Mieszam z miodem.
Na środek nakładam jogurt /wcześniej wyjmuję go z lodówki, żeby doszedł do temperatury pokojowej/.

I wsuwam, wsuwam.
Bo pycha!

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: