2014-09-29 14:50:54

kasza z warzywami i grillowanym schabem

Kipi kasza, a groch nie.
Dziś przepis na prażoną, gryczaną. Z prostym miksem jesiennych warzyw. I schaboszczak do tego.

Bo dziś klasycznie.
Szybko.
Sycąco.
I prosto ma być.

DSC02695

Jak to jest zrobione?

  • 320 g schabu /4 kotlety/
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 300 g kaszy gryczanej prażonej
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 200 g wielkopolskiego sera smażonego z kminkiem
  • 1 duże kwaśne jabłko /około 250 g/
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kotlety schabowe rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję majerankiem i polewam oliwą. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Odstawiam.

DSC02635

Kaszę prażę na sucho w garnku z grubym dnem, do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zalewam osolonym wrzątkiem /500 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Zdejmuję z palnika, okrywam w koc i odstawiam na bok.

Warzywa myję i oczyszczam. Marchew kroję w słupki. Paprykę w paski. cukinię w półplastry.
Jabłko obieram i kroję w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oliwy. Wrzucam marchew i podsmażam parę minut. Dodaję paprykę i smażę. Zmniejszam moc palnika.
Po 5-7 minutach dodaję ser wielkopolski i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie. Zalewam bulionem i duszę. Dodaję cukinię i jabłko.
Na koniec wlewam śmietankę.

DSC02529

Rozgrzewam grill elektryczny.
Kotlety oczyszczam z cebuli i grilluję kilka minut.

DSC02650

DSC02658
Cebulę wraz z marynatą podsmażam na patelni. Dosypuję kaszę i dodaję do warzyw. Mieszam do dokładnego zmieszania składników. Doprawiam do smaku.

DSC02552

DSC02590

Podaję od razu.
Ozdabiam kleksem jogurtu i natką pietruszki.

Smakowitości!

DSC02693

DSC02699

Komentarze:

Dodaj komentarz: