2016-04-05 13:40:26

klopsiki i inne zjawiska pomidorowe

Niech mówią, że pomidorowa się im przejadła.
Ja wiem, że to kwestia podejścia i dodatku.
W najbliższym czasie postaram się pokazać, że pomidorowa ma miliony imion, a niektóre z nich pokażę.
Zapraszam więc na pierwszą lekcję Wyższej Szkoły Pomidorówki Stosowanej.
I niech likopen będzie z Wami!

DSC05904

Jak to jest zrobione?

POMIDOROWA

  • 1000 ml bulionu wołowego
  • 500 g przecieru pomidorowego Łowicz
  • 150 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Łowicz
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • przyprawy: pieprz, sól

Bulion zagotowuję. Dodaję obrane i pokrojone drobno warzywa, wlewam przecier i koncentrat. Mieszam i ponownie zagotowuję. Gotuję do miękkości warzyw.
Zupę miksuję z warzywami do gładkości. Dodaję wino i ponownie zagotowuję.
Podaję z klopsikami.

DSC05918

KLOPSIKI

  • 200 g wołowiny
  • 50 g ryżu
  • 1 garstka suszonej żurawiny
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: bazylia, pieprz, sól, oliwa, 1-2 łyżki bułki tartej

Wołowinę mielę w maszynce na sitku o średnich oczkach.
Cebulę ścieram na tarce, czosnek przeciskam przez praskę i smażę razem krótko. Dodaję zmielone mięso i smażę 5 minut. Dodaję żurawinę, przyprawy i duszę około 15-20 minut. Studzę.

Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę.

Przestudzony ryż mieszam z mięsem i rozkłóconym jajem. Dodaję bułkę tartą, żeby uzyskać dość zwartą, lepką konsystencję. Lepię klopsiki i smażę do zarumienienia.
Klopsiki dodaję do gorącej zupy.

Smacznego!

DSC05906

  Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!