2014-11-27 20:54:49

kluchy i świnka po chińsku

…albo makaron w miodowym sosie hoisin i wieprzowina na sposób szanghajski.

I znowu Azja.
I znowu na sposób chiński.

Za dużo Ćwierczakiewiczowej chyba czytam…

/…/żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża /…/
/365 obiadów, Lucyna Ćwierczakiewicz, W-wa 1911/

Ale co tu zrobić, jak kulinarne zadowalanie innych sprawia MI jeszcze większą przyjemność?

1

Jak to jest zrobione?

PORK BELLY

  • 250 g boczku wieprzowego
  • 250 g szynki wieprzowej
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 5 łyżek wina ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 450-500 ml wody
  • 2 łyżki sezamu

NOODLE

  • 250 g noodli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 dymki
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 1 strąk świeżej papryki chili
  • orzeszki ziemne
  • biały pieprz
  • sól
  • szczypior

2

3

Przygotowuję wieprzowinę.

Z sosów sojowych i wina ryżowego przygotowuję marynatę. Szynkę kroję w sporą kostkę i marynuję przez około godzinę.

DSC04164
Boczek kroję w dość dużą kostkę. Zagotowuję w garnku wodę i gotuję mięso około 10 minut. Odcedzam. Odstawiam na bok.

DSC04166
Na patelni rozgrzewam oliwę i rozpuszczam w niej cukier. Przekładam boczek i smażę do lekkiego zbrązowienia.

DSC04171

DSC04174

Szynkę zasypuję mąką i mieszam dokładnie, żeby nie było grudek.

DSC04182
Oba rodzaje mięsa łączę i smażę. Zmniejszam moc palnika i duszę minimum 1,5 godziny. Podlewam wodą według potrzeb. Mieszam od czasu do czasu.
Sezam prażę na suchej patelni. Dodaję do mięsa pod koniec duszenia.

DSC04218

Przygotowuję makaron.

Makaron zalewam wrzątkiem. Przykrywam i odstawiam na kilka minut /czekam do momentu, aż będzie al. dente/.

DSC04220
Na woku rozgrzewam olej rzepakowy.
Olej sezamowy, sos sojowy i hoisin oraz miód, masło orzechowe i wino ryżowe łączę.
Makaron przekładam na gorący wok, podsmażam 2-3 minuty. Dodaję marynatę i mieszam dokładnie, żeby noodle się pokryły. Dodaję pokrojoną dymkę i posiekane chili. Pieprzę. Podsmażam minutę. Zasypuję uprażonym sezamem i posiekanymi orzechami. Mieszam.

Wykończenie.

Do noodli dodaję mięso. Smażę mieszając intensywnie.

DSC04232
Podgrzewam do momentu, aż wszystko będzie gorące.
Pod koniec dodaję szczypior.

DSC04237

I podaję mega, mega gorące.
I mega, mega nam podpasowało!
Zwłaszcza kaktusowi.

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: