2014-08-24 21:39:58

kluski serowo-kalafiorowe, peperonata i szynka gotowana

Niedzielny obiad w wersji trochę odchudzonej. Kluski leniwe z mieszanki mąki żytniej pełnoziarnistej i poznańskiej, wzbogacone o kalafior. Dodatkowo podpatrzyłam patent /na stronie Filozofia Smaku/ na dodanie do leniwych ubitych białek - zwykle wykorzystywałam całe jaja od razu. Efekt zadowalający.
Justa approved.

Do tego wszystkiego peperonata - świeża i lekka, ale na późnosierpniowy chłód opadowy zacnie potraktowana pieprzem kajeńskim. Tak na rozgrzanie.

I najadamy się. Smakami. I kolorami.
domową wędlinową szynką :)

1

Jak to jest zrobione?

SZYNKA PARZONA

PEPERONATA

  • 4 spore papryki, różnokolorowe
  • 3 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz kajeński
  • sól
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • kumin
  • szczypior
  • krem balsamiczny /pół łyżki/
  • oliwa

KLUSKI TWAROGOWO-KALAFIOROWE

  • mały kalafior
  • 250 g chudego twarogu
  • 100 ml mąki poznańskiej
  • 150 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jaja
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

3

4

5

Kalafior gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgniatam widelcem na miazgę.
Mąki przesiewam do misy z kalafiorem i dokładnie miszam.

Twaróg przeciskam przez praskę do ziemniaków. Mieszam z przyprawami i żółtkami jaj. Łączę z mieszanką mączno-kalafiorową.

Białka jaj ubijam na sztywno z odrobiną soli. Mieszam z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Jeśli trzeba, można dodać mąkę /moje ciasto było bardzo lepkie/.

Na blat wysypuję mąkę. Biorę porcję ciasta i formuję długi wałek. Sprawnym ruchem kroję ostrym nożem kluski i gromadzę gdzieś z boku.

W dużym garnku gotuję wodę. Solę. Wrzucam porcje klusek. Czekam do momentu, aż wypłyną i gotuję minutę, dwie. Wyjmuję łyżką cedzakową i układam na durszlaku.

6

7

Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oliwie do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryki oczyszczam i kroję w paski. Dodaję na patelnię do cebuli. Podsmażam.
Pomidory kroję w drobną kostkę. Dodaję do warzyw i duszę. Przyprawiam.
Gotuję do znacznego odparowania pomidorowych płynów.

Szynkę parzoną /---> PRZEPIS/ kroję w plastry. Podgrzewam na parze. Posypuję majerankiem.

Nakładam porcję klusek kalafiorowym, na nie nakładam peperonatę. Obok układam mięso.
Trochę pracochłonne.
Ale jakże warto!

8

91

9

 

Komentarze:

bastalena o 2014-08-24 23:26:44 napisał:
jutro na obiad kluski serowo- kalafiorwe :) ściągam :))
justa o 2014-08-25 08:37:12 napisał:

Bardzo się cieszę! Smacznego :)

Dodaj komentarz: