2016-10-19 11:56:28

kokardki z dorszem, dynią i brązowym masłem

Makaron ponownie króluje na moim stole.
Ty razem czarujemy z dynią. I rybą. I obłędnie pysznym masełkiem.
Danie szybkie, zdrowe i pożywne. Znowu ściąga dla pracusiów i leniuszków /trzeba tylko mieć upieczoną dynię/.
No i dla tych, którzy cenią sobie swój czas :)

Przepis bierze udział w akcji: 1000 pomysłów, jedna Lubella.

DSC08056

Jak to jest zrobione?

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella
  • 200 g filetu z dorsza
  • 0,5 niedużej dyni hokkaido /upieczonej/
  • 75 g masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 garść pestek dyni
  • dodatkowo: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło, świeża szałwia

DSC08044

Zagotowuję wodę na makaron. Solę. Gotuję al dente i odcedzam.

Dynię kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam listki szałwii na kilka chwil, żeby puściły aromat. Smażę filety rybne z obu stron po maksymalnie 2-3 minuty. Zdejmuję z patelni i odstawiam. Na patelnię wrzucam dynię i smażę. Przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę rwę widelcem na mniejsze części.

Na drugiej patelni rozgrzewam 75 g masła. Smażę 3-4 minuty do momentu, aż zbrązowieje. Zdejmuję z palnika i mieszam z miodem i octem. Odstawiam.

Na suchej patelni prażę pestki dyni. Odstawiam.

Do dyni dodaję makaron i mieszam. po 3-4 minutach dodaję rybę i do połączenia. Podgrzewam 2-3 minuty. Zalewam brązowym masłem.
Podaję od razu.
Pycha!

DSC08047

DSC08050

  1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!