2016-03-30 11:41:37

kokosanka

Jedno z najprostszych i najszybszych ciast do przygotowania.
A jak się jeszcze kokosy lubi, to raj dla jęzorka.

Ciasto się tylko miesza i piecze.
Jak chcemy się pobawić, to wiórki można rumienić na maśle.
Można dodać bakalie, np. orzechy nerkowca albo rodzynki.
Jak chcemy bezgluta - to pomijamy ciacha.

Najpiękniejsze w tym cieście jest to, że daje dużo możliwości.
Bo trudno je zepsuć.

DSC05732

Jak to jest zrobione?

  • 9 okrągłych biszkoptów /herbatniki, inne ciastka lub nic/
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 3 jaja
  • 3 łyżki ajerkoniaku /innego lub pominąć/
  • 200 g czekolady 70% kakao
  • 50 g masła
  • płatki kokosowe

DSC05731

Na blaszcze wyłożonej papierem układam biszkopty.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję żółtka rozkłócone z ajerkoniakiem i cukier. Wyłączam mikser i mieszam wszystko z wiórkami.
Wykładam masę na biszkopty.

Piekę do zezłocenia ? około 35-45 minut.
Studzę.

Czekoladę i masło roztapiam ww kąpieli wodnej. Studzę lekko. Wylewam na ciastka, posypuję kokosem i odstawiam do zastygnięcia.

Koko-dżambo, ja-ja-jem!

DSC05735

DSC05737