2015-01-25 21:44:55

kopytka i świnka

Polska kuchnia.
Kuchnia tradycyjna.

Kopytka! Kopytkowane z kaktusem.
Na poznańskich pyrach.
Bo takie najlepsiejsze. Najulubieńsze.

I dużo mięsa w dużoserze.
Albo plusser i dwaplusmięso.

1

Jak to jest zrobione?

KOPYTKA

  • 1 kg ziemniaków /im bardziej mączne, tym lepsze/
  • 1 jajo
  • 300-400 g mąki pszennej tortowej /mniej lub więcej, zależy od ziemniaków/
  • sól
  • oliwa
  • bułka tarta

POTRAWKA

  • 400 g szynki
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g dobrej jakości kiełbasy wieprzowej
  • 3 dymki
  • 2 łyżki cukru
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

SOS

  • 150 g sera topionego z szynką
  • 150 g białego sera puszystego o smaku czosnkowym
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1/2 świeżej papryki chili
  • majeranek
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
  • pieprz kajeński
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

2.1

KOPYTKA

Gotuję ziemniaki w mundurkach, obieram i studzę całkowicie.
Po wystudzeniu przeciskam przez praskę dokładnie, żeby nie było grudek.
Jajo rozkłócam z solą. Mieszam z ziemniakami. Dodaję około 150 g przesianej mąki. Zagniatam ciasto dodając mąkę tak długo, aż masa będzie lekko lepka, zwarta.
Blat oprószam mąką. Dzielę ciasto na kilka części i formuję długie wałki. Spłaszczam delikatnie i ostrym nożem odcinam skośne kluski.
W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam kopytka partiami i gotuję do wypłynięcia. Układam na talerzu i polewam lekko olejem, żeby się nie posklejały.
Odkładam do wystudzenia.

Przed podaniem podsmażam na oliwie do zezłocenia. Okraszam usmażoną bułką tartą.

3

POTRAWKA

Szynkę kroję w małą kostkę. Smażę na oliwie do miękkości. Przekładam do dużego garnka.
Kiełbasę kroję w półplastry. Podsmażam do zarumienienia i dodaję do szynki.
Boczek kroję w kostkę. Dymki siekam drobno. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę cebulę do zeszklenia. Zasypuję cukrem. Karmelizuję. Dodaję boczek i smażę. Łączę z pozostałym mięsem.
Mięsa podgrzewam i przyprawiam.

SOS

Kremówkę zagotowuję. Zmniejszam moc palnika i dodaję serki topione. Mieszam do momentu roztopienia.
Chili i czosnek siekam bardzo drobno. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwy i łączę z sosem. Mieszam z pozostałymi przyprawami. Zagotowuję.
Zdejmuję sos z palnika. Serek czosnkowy mieszam z jogurtem. Łączę dokładnie z sosem. Podgrzewam, ale już nie zagotowuję.

5

Przygotowanym sosem zalewam gorące mięso. Podgrzewam wszystko razem przez chwilę. Podaję natychmiast z podsmażonymi kopytkami.

I do tego maślanka!

2.2

4

6

Komentarze:

Szefowa w swojej kuchni ;-) o 2015-01-25 22:51:43 napisał:
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
justa o 2015-01-25 23:06:50 napisał:

dziękuję za info i za odwiedziny!
pozdrawiam!

Dodaj komentarz: