2014-08-29 06:51:57

korzenne muffinki z owocami

coś pysznego dziś ci dam
trzy muffinki w łapkach mam
a ja wsunę gar owsianki
i wypiję łyk maślanki

6

To tak w ramach odstresowania. I poprawy nastroju. I poszukiwania siebie.
I odnajdywania.
Może.

Zgodnie z radą Beaty Pawlikowskiej. Z planety dobrych myśli.
Wymyślam sobie więc rymy.
Bo jak się nie śpi, to się robi. Coś.

czarna kawa się zaparza
taka rzecz się często zdarza
że pomidor się czerwieni
a świat zmierza ku jesieni

1

Jak to jest zrobione?

  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 120 ml mleka
  • 1 jajo
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 60 g cukru
  • 2 małe gruszki
  • 4 śliwki
  • garść rodzynek
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy korzenne /u mnie imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon/
  • sól

2

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Blachę do babeczk wykładam papilotkami.

Rodzynki zalewam wrzątkiem.
Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję. Śliwki dryluję i kroję.Skrapiam sobiem z cytryny i mieszam dokładnie.
Do miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i płatki. Mieszam do połączenia.
W drugim naczyniu łączę mleko, olej i jajo.
Do składników suchych wlewam mokre i mieszam krótko łyżką. Dodaję gruszki, śliwki i odcedzone rodzynki. Mieszam krótko, do pokrycia owoców ciastem.
Przekładam masę do papilotek.
Piekę około 30 minut.

a
b

c

d

e

Nie studzę za bardzo.
Wsuwamy.

słodka śliwa - hop do brzucha
zaraz po niej wpadnie grucha
gdzieś ognisko cicho płonie
zakochani widzą słonie

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: