2014-09-03 21:14:10

kotlety schabowe. klasyka gatunku

Rozwijam się. Kulinarnie.
Wymyślam. Gimnastykuję. Kombinuję.
Czytam. Oglądam. Słucham. Pytam.

Cuda wianki.

Wtorkowy wieczór. Po wspaniałościach kulinarnych. Planuję tort dla mamy. Przeglądam blogi. Oglądamy jakiś serial /chyba/.
Kaktus zdaje się być w nothing-boxie. Ja się skupiam na kremie czekoladowym.


Nagle sukulent wyskakuje.
- Zjadłbym schaba w bułce.
- Aha /dziwne drganie powiek mi się załącza/

No to ma dzisiaj.
Na zdrowie, kochanie.

2014-09-03 14.42.01

Jak to jest zrobione?

  • 500 g schabu wieprzowego /5 kotletów/
  • sól
  • 2 jaja
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • oliwa i masło do smażenia

Schab rozbijam młotkiem, solę i odkładam na bok.

2014-09-03 12.14.22
Szykuję 3 talerze.
Na jeden wysypuję mąkę.

2014-09-03 14.10.46
Na drugim rozkłócam jaja.

2014-09-03 14.10.51
Na trzeci nakładam bułkę tartą.

2014-09-03 14.10.56

Na patelni rozgrzewam oliwę i roztapiam masło.
Każdego kotleta obtaczam kolejno w mące, jaju i bułce.
Smażę na złoto.

2014-09-03 14.11.02

I tyle. Tyle. Tylko tyle.
Faceci!

2014-09-03 14.41.04

2014-09-03 14.41.32

Komentarze:

bastalena o 2014-09-03 23:05:34 napisał:
hehe, skąd ja to znam ;) nieraz już słyszałam, że moje obiady są wydumane, a Stwórca woli tak normalnie, klasycznie :D faceci :P
justa o 2014-09-04 07:52:53 napisał:

no ja też lubię udziwniać!

co nie oznacza, że to przeszkadza.

a potrafię też zrozumieć pochwałę prostoty, jaka wypłynęła w tym mięsnym westchnieniu kaktusa...

czasami kanapka z serem i solą to spełnienie marzeń moich kubków smakowych - coś jak u simów, które nie potrafią jeszcze gotować i w aspiracjach mają danie z mikrofali :D

Dodaj komentarz: