2017-08-18 12:28:50

krem czekoladowy z ziemniaka

Trzecia odsłona pyrnego jadła w ramach akcji durszlak.pl i Victorinox. Chyba najbardziej wymyślna ze wszystkich.
Przedstawiam bowiem krem czekoladowy, którego bazą jest gotowana pyra.
Oł jes. #MyVictorinox zasiał ziarno kreatywnego podejścia i narodził się deser, który jest po prostu... pyszny! A dobrze schłodzony idealnie sprawdzi się na takie gorąco, jakie serwuje dziś Poznań.
Spróbujcie. Poczęstujcie wiarę. Nie skapują, z czego to zrobione.
A repeta - murowana!

1

Zapisz

Jak to jest zrobione?

  • 3-4 ziemniaki /średniej wielkości/
  • 100 ml mleka /opcjonalnie/
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 150 g mlecznej czekolady /szwajcarska/
  • 1 szklanka porzeczek czerwonych
  • 3-6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2

a

Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie i studzę. Kiedy ostygną robię z nich puree /tutaj można wspomóc się mlekiem, żeby dobrze się zmiksowały/.
W garnku rozgrzewam 100 ml kremówki.
Odkładam rządek czekolady, pozostałą, dobrze posiekaną, wkładam do gorącej śmietanki. Czekam aż się roztopi. Dodaję masło i mieszam dokładnie do uzyskania jednorodnej masy. Odstawiam.
Porzeczki podgrzewam podlewając lekko wodą. Dodaję 1-3 łyżki cukru i czekam, aż puszczą sok. Przeciskam je przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzewam mus. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odrobinie wody. Dodaję do porzeczek, mieszam intensywnie. Jak masa zgęstnieje zdejmuję ją z palnika i studzę.
Przestudzoną masę czekoladową dodaję do ziemniaków. Mieszam do połączenia i przekładam do 3-4 szklanek. Chłodzę w lodówce.
Po około 30 minutach na krem czekoladowy wykładam masę porzeczkową. Ponownie chłodzę około 30 minut.
W tym czasie ubijam pozostałą kremówkę na sztywno, dodając 1-3 łyżki cukru. Krem nakładam rękawem cukierniczym na warstwę porzeczkową deseru. Ponownie chłodzę.
Przed podaniem posypuję wszystko porzeczkami i wiórkami czekolady /wystarczy ostrą krawędzią noża przejechać po powierzchni czekolady/.
I gotowe!
Smacznego!

3

4

5

  Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Zapisz