2017-08-31 17:31:02

krem dyniowo-piernikowy

Przepis tak ekstra pyszny, jak ekstra szybki.
Przedstawiam Wam zupę typu krem zrobioną z dyni, pierników Kopernik i mleka. Do tego kilka drobnych dodatków i rozanielenie podniebienia murowane.
Skład obłędnie krótki, przygotowanie jeszcze bardziej.
A smak… Kochani! Uzależnia!
Przy okazji zaglądajcie na #przepisnakopernika ! Dużo spierniczonych inspiracji kulinarnych dla każdego! Przepis przygotowany w ramach konkursu Kopernika /konkurs.kopernik.com.pl/.

1

 

Jak to jest zrobione?

  • 150 g pierników /Katarzynki Kopernik/ + kilka sztuk do podania
  • 250 g pieczonej dyni hokkaido
  • 300-350 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo: sól, pieprz kajeński, śmietana, pestki dyni

2

Pierniki kruszę w malakserze na proszek.
Z dyni przygotowuję gładkie puree.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki, dodaję pieprz, sól i masło. Podgrzewam.
Podaję gorące z dodatkiem śmietany i pestek dyni. Dodatkowo podaję kilka pierników.

Smacznego!

3

4