2014-08-06 15:54:11

krem jaglany z malinami i karobem

Dlaczego warto mieć w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną?

  1. bo pochłania zapach ryby.
  2. bo zdrowiejemy na sam jej widok.
  3. bo w kilka chwil można zrobić super deser!
  4. bo tak.

Oczywiście odpowiedź d jest najpoprawniejsza na całym świecie, w każdym kręgu kulturowym. Zawsze i wszędzie. Ale tym razem niech będzie c.

Deser rzeczywiście ekspresowy. I zdrowy. I bardzo sycący - jak się okazało. A miała być mała przekąska.

Wsunęłam na ciepło. Ale zimny też zapewne byłby pyszny – przekonam się następnym razem. Bo nic już nie zostało.

b

Jak to jest zrobione?

  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • duża garść malin
  • 3-4 łyżki mleka sojowego
  • 1 łyżka stewii
  • 1 łyżka karobu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego

a

Stewię wsypuję do mleka i mieszam do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze. Miksuję do uzyskania jednolitej masy. Przekładam do rondla. Podgrzewam. Dekoruję mrożonymi malinami.

Zjadam. Wsuwam. A nawet pochłaniam.

c

d

Komentarze:

FOODMANIA o 2014-08-06 16:42:23 napisał:
PYCHA, UWIELBIAM TAKIE DESERY I CZĘSTO ROBIĘ. TWOJA WERSJA WYGLĄDA BOSKO :)
justa o 2014-08-06 21:07:53 napisał:

Bardzo dziękuję :) Dopiero zaczynam eksperymentować z deserami dietetycznymi -  w sensie diety bezglutenowej, wege... ale zaczyna mi się coraz bardziej podobać!
Zapraszam częściej - wkrótce nowe wymysły :)

Dodaj komentarz: