2015-08-26 23:59:24

kremowy pęczak z grzybami

Czasem ma się ochotę na zbyt wiele rzeczy na raz.
I tak się tu zadziało.

Niby pęczak.
Niby owsianka.
Niby słodko.
Niby nie.

Miszmaszowa mamałyga.

Ale dla mojego podniebienia... Bombastik!

1

Jak to jest zrobione?

  • 0,5 szklanki pęczaku
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 150 g grzybów mrożonych
  • 150 g pieczarek
  • 100 g sera pleśniowego z ziołami
  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • słonecznik karmelizowany
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn, imbir, lubczyk, szczypior, pieprz czarny mielony, pieprz kolorowy świeżo miażdżony, sól, ocet balsamiczny

 2

Rozgrzewam garnek i wrzucam pęczak. Prażę do momentu, aż zacznie pachnieć orzechowo. Dodaję posiekany drobno czosnek, ocet balsamiczny i mieszam. Zalewam winem i podgrzewam do odparowania.
Dodaję rozmrożone grzyby i starte na tarce o średnich oczkach pieczarki. Mieszam z serkiem homogenizowanym. Przyprawiam do smaku. Podgrzewam.
Dodaję płatki owsiane i podgrzewam 2-3 minuty. Wrzucam pokruszony drobno ser i mieszam intensywnie do rozpuszczenia.

Podaję gorące, posypane szczypiorem i słonecznikiem.

Takie moje lubisie-widzimisie.

3

4

Komentarze:

IMOMO.pl o 2015-08-27 04:19:34 napisał:
Przepiękne zdjęcia! Narobiłaś mi smaka! Maja
justa o 2015-08-28 08:45:09 napisał:

no to się bardzo cieszę. i mam nadzieję, że zasmakuje :D

Barbi o 2015-08-27 21:17:50 napisał:
To chyba wyszło Ci właściwie takie pęczotto, prawda ? Dzięki za niezłą kolejną już insprację :D
justa o 2015-08-28 08:44:33 napisał:

no pęczotto, dokładnie :D

 

bedekims.pl o 2015-08-27 23:14:20 napisał:
Jeny, gdyby nie ser pleśniowy i grzyby to bym spróbowała. Ale mojemu drugiemu połówkowi to na pewno podpasuje, więc może się dla niego poświęcę i mu upichcę takie cudo :D
justa o 2015-08-28 08:46:18 napisał:

a może cukinia i papryka zielona do tego? albo morele? banany? :D

Okami o 2015-08-27 23:37:13 napisał:
Fajny pomysł, w wykonaniu chyba trochę przypomina risotto? Tylko z pęczakiem zamiast ryżu. Chętnie wypróbuję twojego przepisu
justa o 2015-08-28 08:46:53 napisał:

tak, dokładnie. przygotowanie na zasadzie risotto :)

Dodaj komentarz: