2014-12-28 18:24:23

kruche ciastka czekoladowe

Ciasteczkowe potwory lubią ciasteczka.
Taka kolej rzeczy. Nazwa zobowiązuje.

Więc w tegoroczne święta zaspokoiłam potrzeby takowych.
A przynajmniej starałam się.

Te wyszły bardzo słodkie. Bardzo kruche. I bardzo czekoladowe.
Idealne do gorącego mleka. Albo kakao.
Albo co tam sobie kto lubi.

DSC01947

Jak to jest zrobione?

  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

DSC01945

Masło ucieram na puch. Dodaję jajo, krem czekoladowy i miksuję.
Mąkę i kakao przesiewam z proszkiem i sodą. Dodaję do masła i miksuję do dokładnego połączenia.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Łyżką nakładam porcję ciastka i formuję pożądany kształt. Piekę około 20 minut /wszystko zależy od grubości ciastka/.

DSC01886

DSC01884

Studzę na kratce.

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Polewam przestudzone ciastka.
Ozdabiam cukierkami, słodkościami i takimi tam.

DSC01907

Cookie monster. Mhm.

DSC01943

DSC01944

Komentarze:

gin o 2014-12-29 21:28:45 napisał:
O mniam, musiały smakować bajecznie :)

Dodaj komentarz: