2014-12-29 11:56:54

kruche ciastka waniliowo-cynamonowe

Ciasteczkowanie numer dwa.
Wczoraj mocno czekoladowe - dziś waniliowe. Z cynamonem i białą czekoladą.
I też kruche.

Na przekąskę. Przegryzkę. Czy coś tam, coś tam.

Ważne, że smakowe.
A do tego słodkie chai latte.

1

Jak to jest zrobione?

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 jajo
  • 225 g mąki tortowej
  • 2 łyżki likieru jajecznego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki rodzynek

Ucieram masło z cukrem do momentu, aż masa będzie puszysta. Dodaję jajo rozkłócone z aromatem i ucieram dalej. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Mieszam z rodzynkami.
Ciasto wałkuję na papierze, do pieczenia i nożem wycinam nieregularne czteroboki.

2

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Połowę ciastek przekładam na drugi arkusz papieru.
Piekę około 15 minut i studzę na kratce.

3

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
Polewam przestudzone ciastka. Posypuję cynamonem.

Szybko i na temat.
Ciasteczkowanie, ha!

4

5

Komentarze:

gin o 2014-12-30 16:45:06 napisał:
Pyszności :)

Dodaj komentarz: