2014-07-19 22:27:45

kukurydza pieczona z sosem serowym

Kukurydza najbardziej przemawia do mnie swoim kolorem. Ciepły, intensywny, kuszący. Smakowo już trochę gorzej. Czasem mam ochotę. Koniecznie z dodatkami.

Bo ja za kukurydzą nie przepadam. Ale upieczone kolby dość smakowe były.

Za to kaktus przepada bardzo. I uszy mu się wytrzęsły, jakby halny go niósł. Więc chyba spoko.

2

Jak to jest zrobione?

KUKURYDZA

  • 3 kolby kukurydzy
  • 100 g /pół kostki/ masła
  • garstka porwanej kolendry
  • curry
  • suszone, mielone chili        
  • sól i pieprz

SOS SEROWY

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka pesto bazyliowego
  • łyżeczka harissy
  • 50 g startego sera żółtego
  • sól gruboziarnista

1

4

Kukurydzę czyszczę i osuszam. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Masło roztapiam na patelni, przyprawiam solą, pieprzem, curry i chili. Na koniec dodaję kolendrę. Urywam 3 duże kawałki folii aluminiowej. Układam na nich kukurydzę i robię delikatne łódki. Smaruję i polewam dokładnie masłem. Zawijam szczelnie w folię, układam kolby w formie żaroodpornej i zapiekam 25-30 minut.

Jogurt naturalny mieszam z pesto, harissą i startym serem. Po około pół godzinie wyjmuję kukurydzę, delikatnie rozwijam folię, pozostawiając łódki i wylewam sos serowy. Zapiekam 10-15 minut.

Po około kwadransie wyjmuję ponownie naczynie z kukurydzą. Wyjmuję je z folii i układam w naczyniu. Posypuję gruboziarnistą solą i zapiekam jeszcze 10 minut.

Podaję od razu, gorące.

3

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: