2016-02-29 22:28:50

kura, klucha i kremowa poducha

Sory za tą poduchę. Ma się nijak do przepisu.
Ale mi się zrymowało. I już MUSIAŁO tak zostać.

To trochę tak jak z piosenką, która się pojawi. Usiądzie w głowie wygodnie i wyjść nie chce, jak upierdliwa sąsiadka. I będzie tak brzęczeć w uszach, aż się nie wysłucha od początku do końca.
Ten rym popełnił tą samą zbrodnię. Pojawił się i przyćmił inne słowa.

Też tak czasem macie?

 1

Jak to jest zrobione?

MAKARON

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 2-3 łyżeczki pesto zielonego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka nasion konopi siewnej
  • oliwa z oliwek

SOS

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 125 g serka kremowego
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki cebulek perłowych marynowanych
  • 1 cebula biała
  • 150 g selera tartego marynowanego
  • 7-8 zielonych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie

DODATKOWO

  • 2 garście rukoli
  • oliwa z oliwek

 2

Filet myję, oczyszczam i wysuszam. Kroję w sporą kostkę. Posypuję pieprzem.
Cebulę kroję w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekany drobno czosnek. Smażę około minuty.
Dodaję cebulę i smażę 2-3 minuty.
Wrzucam pokrojone mięso. Smażę około 3-4 minut, ciągle mieszając.
Zalewam winem i duszę około 7 minut.
Dodaję odsączony seler, cebulki i pokrojone w plastry oliwki. Duszę dalej.
Serek mieszam z kremówką i przyprawami oraz cukrem pudrem. Zaprawiam 2 łyżkami gorącego sosu, po czym przelewam do garnka. Mieszam intensywnie, zmniejszam moc palnika, nakrywam pokrywką i pozostawiam na niewielkim ogniu.

Zagotowuję wodę w dużym garnku. Solę i wrzucam makaron. Gotuję al dente. Odcedzam i pozostawiam około 100 ml wody z gotowania.
Na patelni rozgrzewam oliwę zmieszaną z pesto. Dodaję wodę z gotowania makaronu i mieszam. Wrzucam makaron i mieszam do połączenia.

Na suchej patelni prażę słonecznik, konopię i dynię. Dodaję do makaronu i mieszam.

Na talerzu układam rukolę. Nakładam porcję gorącego sosu i makaronu. Skrapiam oliwą z oliwek.
Podaję od razu.

3

4

5