2016-03-13 23:23:45

kura, komosa i może burak do tego

Kurczę to moje najsłuszniejsze mięso. I już.
A są tacy, co mówią, że to nie mięso. How come?
Gotowane, grillowane, pieczone... Po prostu lubię.
I jeszcze jak dobry miks przypraw się dobierze, to cacuszki i niebo w gębie.

Do tego kuraka burak i quinoa.
Czyli, że komosa ryżowa. Ponoć zdrowa, ponoś super, ponoć trzeba i powinno się, i takie tam.
Ja wiem jedno - smaczna.
I o to u mnie chodzi.

Komosę ryżową oraz inne produkty superfood, a także szeroki wybór zdrowych, wartościowych produktów możecie znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

1

Jak to jest zrobione?

/2 porcje/

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 spore marchewki
  • 1 cytryna
  • 100 ml płynnego miodu
  • 200 g komosy ryżowej
  • 100 g buraka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: oliwa, pieprz świeżo mielony, papryka ostra, 2 ząbki czosnku, koperek, natka pietruszki, tymianek

2

Burak gotuję do miękkości i studzę. Kroję w słupki. Mieszam z jogurtem, natką, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solę i pieprzę do smaku.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Kurczaka myję, oczyszczam i osuszam. Cebulę kroję w ósemki, marchew w słupki. Ćwiartki smaruję oliwą, posypuję solą, pieprzem i układam w naczyniu żaroodpornym. Dodaję marchew i cebulę. Okładam plastrami cytryny. Piekę 40-45 minut. Po tym czasie polewam mięso miodem i piekę jeszcze kwadrans.

Komosę zalewam wodą /w stosunku 1:1,5/. Solę i zagotowuję. Jak zacznie się gotować przykrywam, zmniejszam moc palnika i gotuję około 20-25 minut. Odcedzam na sicie, przelewam zimną wodą i odstawiam na bok.

Komosę łączę z sosem z pieczenia kurczaka, marchwią i cebulą. Obok układam kurczaka i porcję sałatki. Posypuję wszystko koperkiem.

Smacznego!

3

4

 

  Superfood w Twojej kuchni