2015-04-02 17:01:44

kurczak bang bang

W natłoku bab, babeczek, brunetek, blondynek...

Orientalna kuchnia dziś.
Ponownie.

Bo zaraz się zacznie... Polska kuchnia tradycyjna :)

1

Jak to jest zrobione?

/inspiracja: Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów, wyd. Olesiejuk, s.186/

  • 300 g ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 4 marchwie
  • 100 g kiełków soi
  • 3 łyżki wódki mango
  • 1 jabłko
  • 0,5 główki kapusty pekińskiej
  • 150 g groszku
  • 1 łyżka cukru
  • świeży imbir
  • cynamon
  • pieprz kajeński

2

3

Ryż gotuję na sypko z odrobiną soli. Dodaję pokrojoną pekinkę i duszę 3-4 minuty.
Dodaję odcedzony groszek i kiełki mung, mieszam, odstawiam na bok.

Imbir obieram i ścieram na tarce. Czosnek drobno siekam. Mięso marynuję około 30 minut w przygotowanych warzywach i sosie sojowym.
Po tym czasie kurczaka zalewam wodą, zagotowuję i duszę 20 minut.

Marchew kroję w cienkie paski. Zalewam wrzątkiem na kilka minut i odcedzam. Dodaję do ryżu.
Ugotowane mięso obieram i dzielę na mniejsze części. Mieszam z ryżem.
W woku rozgrzewam olej. Dodaję sezam, paprykę i smażę około 2 minut. Przekładam ryż. Podgrzewam. Przyprawiam alkoholem. Podgrzewam. Wyłączam palnik.

Cebule kroję w piórka. Podgrzewam na odrobinie oliwy do zeszklenia. Zasypuję cukrem i pieprzem kajeńskim. Podgrzewam do roztopienia cukru.

Jabłko obieram i ścieram na tarce.

Nakładam porcję ryżu. Dodaję cebulę, jabłko i posypuję cynamonem.

I gotowe!
Bang! Bang!

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: