2016-03-14 00:01:29

kurczak i jaglany pilaw

Kipi kasza, też. Kurczak z grilla, zjesz jak chcesz.

Ok., ok. Wiem, że bez sensu. Ale dość późno jest, a jak się jest padniętym na ryjkosława, to radość daje nawet taki beznadziejny rym-tym-tym.

Kasza jaglana, warzywko i kurczak.
Amen.

Kaszę jaglaną, kurkumę oraz inne produkty superfood, a także szeroki wybór zdrowych, wartościowych produktów możecie znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

DSC05196

Jak to jest zrobione?

KURCZAK

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • przyprawy: curry, majeranek, lubczyk, słodka papryka, pieprz, sól, oliwa

PILAW

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 150 g groszku konserwowego
  • 1 papryka zielona
  • 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 200 g pieczarek
  • 150 g ananasa z puszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki karmelizowanego słonecznika
  • przyprawy : kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, kumin, słodka papryka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz, sól

2

Kurczaka myję, oczyszczam i suszę. Mieszam przyprawy i łączę z oliwą, smaruję mięso i odstawiam na kwadrans.
Grill elektryczny rozgrzewam maksymalnie. Układam mięso na papierze do pieczenia i grilluję 20-30 minut /do ładnego zezłocenia. najlepiej przebić patyczkiem mięso i zobaczyć, czy płyn wyciekający nie ma krwawego zabarwienia/.

Kaszę jaglaną opłukuję i zalewam wodą. Solę, zagotowuję. Zmniejszam moc palnika i gotuję do miękkości. Odcedzam i przelewam zimną wodą.

Zagotowuję rozmrożony szpinak. Przyprawiam do smaku i zmniejszam moc palnika na minimalną. Paprykę kroję w kostkę i smażę na niewielkiej ilości oliwy. Dodaję pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażę około 7-10 minut. Na patlenię wrzucam odcedzony groszek i razem smażę wszystko jeszcze 3 minuty. Dodaję do pomidorów. Zwiększam płomień. Gotuję około 10 minut. Zdejmuję z palnika, mieszam z kaszą jaglaną, pokrojonym drobno ananasem i porwaną natką.

Podaję wszystko razem: gorące, parujące, sycące.
I pyszne.

1

Superfood w Twojej kuchni