2015-01-10 16:06:44

kurczak i kuskus z warzywami po grecku

...albo moje wielkie greckie szamanie.

Wiatr huczy w szparach okiennych, deszcz siąpi. Chmurno, ponuro, jesiennie.

A u nas grecja na talerzu, zacne trunki w pucharach i Beirut przyśpiewuje.

Taka fajna ta sobota.
Prosta.
I nasza.

1

Jak to jest zrobione?

składniki /na 4-5 porcji/

  • 250 g kuskus
  • świeże chili
  • 1 duża cebula czerwona
  • koperek
  • 240 g groszku zielonego
  • oliwki /kilka sztuk/
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g sera typu feta
  • 400 g mięsa z kurczaka
  • sok i skórka z cytryny
  • 400 - 500 g ogórka zielonego
  • 2-3 dymki
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • majeranek, oregano, bazylia, pieprz czarny, pieprz kajeński, sól

2

3

Kurczaka gotuję w bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotuję tak długo, aż mięso dojdzie i będzie gotowe. Studzę lekko, obieram i kroję na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam mięso i przyprawiam do smaku. Studzę.

Kuskus opłukuję zimną wodą i zalewam gorącym bulionem /około 1 cm ponad powierzchnię ziaren/. Przykrywam na 3 minuty i odstawiam na bok. Mieszam i odstawiam jeszcze na minutę pod przykryciem. Odkrywam, ponownie mieszam i odstawiam na bok.

Chili i oliwki w plastry, a cebulę w piórka. Mieszam warzywa z kurczakiem i przyprawiam do smaku.

Ogórka ścieram na tarce. Dymki siekam bardzo drobno. Majonez mieszam z jogurtem naturalnym i przyprawami. Dodaję warzywa i mieszam dokładnie.

Nakładam przestudzoną kaszę. Na to rozkładam kurczaka z warzywami. Posypuję wszystko rozkruszoną fetą. Posypuję koperkiem i skrapiam oliwą. Podaję z przepysznym sosem tzatziki.

Smacznego greckiego życia!

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: