2014-09-08 17:58:38

kurczak tikka masala z ryżem

Mam chwilowe parcie na Bollywood.
Nie zdziwię się, jak jutro będę z dzwoneczkami na kostce chodzić.
Bo oglądam. Do gotowania, pieczenia, kawowania.

A dziś dzień wybitnie kuchenny. I tapczanowy.
Dobrze, że filmy bollywoodzkie są wybitnie długie. I podatne na zatapczanienie.
Nie trzeba płyty zmieniać, jak ręce utytłane są chili.
Albo czymś innym.

I tak nucąc sobie pod nosem bole-czudijany - mieszam ryż z chicken tikka masala.
I jest pysznie. I kolorowo... /laća_laća. soni-je_laća_laća/

1

Jak to jest zrobione?

/6 porcji/

KURCZAK /chicken tikka/

  • 750 g filetu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • cynamon mielony
  • kumin
  • chili mielone
  • gałka muszkatołowa /świeżo otarta/
  • sól
  • pieprz

SOS /masala/ Z RYŻEM

  • 400 g brązowego ryżu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 4-5 marchewek /około 350 g/
  • 2 duże zielone papryki /około 400 g/
  • 3 nieduże cebule /około 150 g/
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sezamu białego
  • 1 duża garść posiekanej natki pietruszki
  • suszone chili /cały strąk, przepołowiony/
  • 5-6 ziaren ziele angielskiego
  • 2 łyżki mieszanki garam masala
  • 1 łyżka mieszanki curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • chili mielone
  • sól
  • pieprz
  • woda

DO PODANIA

  • jogurt naturalny
  • wiórki kokosowe
  • natka pietruszki

2

3

Wczoraj wieczorem
Kurczaka myję i kroję w średniej wielkości kostkę. Nacieram przyprawami. Rozgniatam i dodaję obrany czosnek. Mleko kokosowe mieszam z jogurtem, skórką i sokiem cytrynowym. Zalewam przyprawionego kurczaka. Przekładam do miski, owijam folią i wstawiam na noc do lodówki.

Dziś
Ryż opłukuję pod bieżącą wodą. Przekładam do dużego naczynia. Zalewam wodą do przykrycia, dodaję przecier pomidorowy, strąk chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Zagotowuję, zmniejszam ogień i duszę.

a

Na patelnię przekładam kurczaka. Podgrzewam i duszę około 20-25 minut.

b

Marchew myję i obieram. Kroję w plastry, dorzucam do ryżu.
Duszę około 20 minut.
Odcedzam kukurydzę i dodaję. Mieszam i duszę.
Do ryżu dodaję kurczaka. Mieszam dokładnie. Przykrywam i dalej duszę.

c

Cebulę kroję w piórka, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam sezam. Dodaję cebulę, zasypuję cukrem i karmelizuję.

d
Paprykę myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam około 7-9 minut. Dodaję natkę. Mieszam. Zdejmuję z ognia.

e

Zawartość patelni dokładam do garnka z ryżem. Mieszam. Duszę 15 minut. Doprawiam do smaku.

Nakładam porcję. Polewam delikatnie jogurtem naturalnym, posypuję wiórkami kokosowymi podprażonymi chwilę na suchej patelni i ozdabiam natką.

I wsuwam przy nimbudzie.

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: