2015-01-31 17:59:34

kurczę pieczone z kaszą i cebulą

Kaszomiks jęczmienno-gryczany, aromatyczna kurka i duszona cebula.
Czego chcieć więcej w skoko-ciśnieniowy dzień, w który nic się nie chce?

Oprócz kawy, rzecz jasna...

1

Jak to jest zrobione?

KURA

  • 1 kurczak /1,8 kg/
  • oliwa
  • papryka słodka
  • majeranek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • kmin rzymski
  • pieprz kajeński
  • pieprz czarny
  • czosnek granulowany
  • curry
  • brązowy cukier
  • sól

KASZA

  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 150 g kaszy gryczanej prażonej
  • 5 sporych cebul
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego
  • 2 papryki /zielona, czerwona/
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana
  • oliwa
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

2

Kurczaka myję, oczyszczam i osuszam.
Łączę składniki na marynatę i nacieram całego kurczaka. Odstawiam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni Celsjusza.

Piekę kurczaka około 25 minut, odwracam i polewam odrobiną oleju. Piekę kolejne 25 minut, ponownie odwracam i polewam. Po tym czasie powtarzam czynności ? piekę prawie 2 godziny.

4 cebule obieram i gotuję w posolonym wrzątku na małej mocy palnika około 30 minut. Układam w niewielkiej formie żaroodpornej i studzę. Ser łączę ze śmietaną, pieprzem i solą. Polewam cebule. Dokładam do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia.

Kaszę gotuję i odcedzam. 1 cebulę siekam drobno i podsmażam do zeszklenia. Dodaję pokrojone drobno papryki i podsmażam kilka minut. Dodaję kaszę i smażę razem. Doprawiam do smaku.

Gorącą kaszę układam w sporym naczyniu. Układam na środek upieczonego kurczaka i dokładam cebule.
Podaję od razu.

Ku-kurka pyszna i soczysta!

3

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: