2014-08-03 15:13:14

kuskus z kurczakiem, warzywami i sosem pieczarkowym

Kuskus kojarzy mi się bardzo imprezowo. Jest ekspresowy w przygotowaniu. Ciężko go zepsuć. I pasuje do wszystkiego.

Dlatego chyba staje się trochę jak sałatka jarzynowa z majonezem /chyba niektórzy nazywają ją rosyjską?/ - klasyka zimnego bufetu /chociaż odgrzewany też lubię/.

Dodaję do niego tuńczyka, jakieś mięso – na przykład z wczorajszego obiadu /bo czemu nie/, jajo. Jakieś warzywo, owoc, szybki dressing i gotowe.

2014-07-05 18.13.39

Jak to jest zrobione?

  • 3/4 szklanki kuskus
  • bulion lub posolony wrzątek
  • 2 ugotowane nogi kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku
  • papryka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • tymianek i rozmaryn
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

2014-07-05 18.14.35

Bulion zagotowuję i zalewam kuskus do około 1 cm nad powierzchnię kaszy /tak samo postępujemy z wrzątkiem; jak przygotowuję kuskus metodą wrzątku, dodaję do niego łyżkę masła/. Przykrywam i odstawiam na bok.

Pieczarki /użyłam niewielkich/ myję, kroję na ćwiartki. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwy, solę, pieprzę. Wlewam około 100 ml bulionu. Kurczaka obieram i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do pieczarek. Śmietanę łączę z łyżką lub dwoma ciepłego bulionu, zalewam kurczaka. Podgrzewam i dodaję zioła.

Kuskus mieszam i odstawiam jeszcze na minutę, dwie /bez przykrycia/. Łączę z kurczakiem i sosem pieczarkowym. Odstawiam na bok.

Groszek i kukurydzę odsączam. Paprykę oczyszczam i kroję w średniej wielkości kostkę. Dodaję warzywa i majonez do kuskus i mieszam dokładnie, do połączenia składników. Przyprawiam, dodaję natkę pietruszki.

I szamanie gotowe.

2014-07-05 18.14.06

Komentarze:

Dodaj komentarz: