2014-03-25 21:36:54

lekki hummus

Czasami dzień jest tak męczący, że się nie chce. Nie chce się nic, ale w brzuchu kiszki kankana tańczą. Trzeba więc pójść ze swoim lenistwem na pewien kompromis. A jak nie trzeba, to można chociaż. Tak dla zdrowia.
W takich chwilach hummus staje się jednym z najlepszych przyjaciół żołądka. Ekspresowy. I sycący. I smaczny.
Dziękujemy braciom Arabom.

fot1

Jak to jest zrobione?

  • ciecierzyca z dwóch puszek /każda ok. 300-400 ml/
  • serek wiejski
  • 2 łyżki tahini
  • 4 ząbki czosnku
  • chlust oliwy /zwykle używam oleju rzepakowego/
  • łyżeczka kminku mielonego
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny lub limony
  • sól i pieprz

Cieciorkę odsączam. Czosnek przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki umieszczam w malakserze. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Przekładam do miski. Schładzam. Posypuję wędzoną papryką, sezamem, czarnuszką. Dekoruję oliwą i nitkami chili.
Proste, lekkie i szybkie. I przepyszne. Podaję z tym, co akurat jest pod ręką. Z wrapsami, bagietką, pitą, chrupkim pieczywem. Z ogórkiem, marchewką, papryką, rzodkiewką.
I jest si.

fot3

fot2

Komentarze:

Dodaj komentarz: