2016-06-07 11:31:00

lekkie ciasto czereśniowe

Taki czerwcowy czas, że sezon truskawkowy w pełni.
Więc powinno być o truskawkach.
Na chwilę obecną, jedyny słuszny przepis truskawkowy to: kup, umyj i zjedz.
Ale lada moment pęknę, więc przeniosę się na bardziej skomplikowany poziom.

Tymczasem owoc, który jako pierwszy przychodzi mi na myśl, gdy myślę o czerwcu - czereśnia.
Jędrna, słodka i soczysta.
Tym razem ubrała się w lekkie ciasto beztłuszczowe, pieczone z dodatkiem serków homogenizowanych.
Uwaga - ciasto nie jest wybitnie słodkie, więc jakby co, to sypcie więcej słodzidła! ^^

1

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego /może być jogurt grecki/
  • 125 g cukru /białego, brązowego lub innego zamiennika/
  • 3 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 400 g czereśni /u mnie mix białych i czerwonych/
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego /może być jogurt grecki/
  • 3-4 łyżki mleka

2

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.

Jajka ucieram z cukrem na puch. Dodaję serek i mieszam do połączenia.
Mąki przesiewam z proszkiem i sodą. Dodaję stopniowo do jaj i mieszam do połączenia.

Czereśnie dryluję i odsączam lekko na sicie.

Ciasto przelewam do tortownicy. Rozkładam czereśnie.
Piekę 25 minut.
Mieszam mniejszą część serka waniliowego z mlekiem do momentu, aż konsystencja będzie lekko płynna. Polewam ciasto i piekę jeszcze 15-20 minut, do suchego patyczka.

Studzę i pałaszujemy!

3

4