2014-06-20 22:15:16

lembas. chlebek elficki

Noc będzie ulotna i krótka. Najkrótsza i pierwsza. Miodowego księżyca; wspólnego życia.
Zmęczeni. Przejęci. Szczęśliwi.
Spragnieni wrażeń magicznej nocy przesilenia - pognamy. Przed siebie. By oczekiwać na przebudzenie kwiatu paproci.
Zapalimy ognie. I zatańczymy. Tylko my dwoje. Już jedno.
O brzasku posilimy się skarbami leśnych ludzi. Chlebem elfów.
I razem odejdziemy do szarej przystani.

wiosna 2

Jak to jest zrobione?

/przepis na bazie KUKBUK, lekko zmodyfikowany/

  • 2 jaja
  • ½ szklanki brązowego cukru /następnym razem wezmę mniej/
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • garść kandyzowanych kokosów
  • 100 g /tabliczka/ posiekanej gorzkiej czekolady
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów włoskich /spora/
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów

2014-06-12 13.36.15

2014-06-12 13.26.16

Jaja ubijam na gładką i puszystą masę. Pozostawiam włączony mikser i dodaję powoli roztopione masło i po łyżce serka homogenizowanego. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypuję łyżka po łyżce i miksuję do połączenia składników. Dodaję kokos, wiórki, dość drobno posiekaną czekoladę i morele oraz orzechy laskowe i połowę migdałów i orzechów włoskich /również posiekanych/.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Ciasto przekładam do silikonowych foremek. Wyrównuję i posypuję pozostałymi posiekanymi orzechami włoskimi i migdałami /następnym razem posypię delikatnie cukrem brązowym/. Piekę około 40 minut /do suchego patyczka/.

Lembas nieziemski. Elficki. W sam raz na tam i z powrotem.

2014-06-12 13.39.00

2014-06-12 13.44.58

Komentarze:

Dodaj komentarz: