2015-07-29 17:20:15

letni batatowy fit talerzowy

Czasem chce się zrobić coś fajnego.
To zrobiłam.
Bo mi się chciało.

Samo zdrowie na talerzu.
Lekkie i przepyszne.
W sam raz na pełnię lata.

Soczysty i aromatyczny cyc, sycący batat i wspaniały król brokuł.
A wszystko podrasowane pieprzowym sosem.

Mi więcej nie potrzeba!

Przepis bierze udział w konkursie Alicji ze strony Wielki Apetyt.

1

Jak to jest zrobione?

/2 porcje/

  • 2 bataty średniej wielkości
  • 350 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g brokułu
  • 4 plastry chudego wędzonego boczku
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • przyprawy: 2 łyżki marynowanego pieprzu, świeżo mielony pieprz kolorowy, 3 ząbki czosnku, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, curry, 2 łyżki karmelizowanego słonecznika, sól, oliwa

2

Kurczaka myję, kroję na mniejsze kawałki, polewam oliwą, pieprzę, solę i przyprawiam papryką, curry, ziołami. Mieszam dokładnie, żeby każdy kawałek pokrył się marynatą. Odstawiam na około godzinę.

Jogurt lekko rozkłócam, żeby stał się lekko wodnisty. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy, pieprz marynowany i mielony oraz szczyptę soli. Mieszam dokładnie i odstawiam.

Bataty gotuję do miękkości w osolonej wodzie.

Zagotowuję w garnku wodę. Solę. Wrzucam oczyszczone różyczki brokułowe. Gotuję 3 minuty. Wyjmuję z wody.

Na mocno rozgrzany grill /u mnie elektryczny/ wrzucam zamarynowany filet i grilluję około 3-4 minut.
Plastry boczku kroję na 2-3 części i grilluję chwilę.

Podaję wszystko jak najcieplejsze, na podgrzanym talerzu. Przekrojony batat posypuję słonecznikiem, pieprzem i solą gruboziarnistą. Polewam oliwą.

I wsuwando-pałaszando!

3

4

5

6

7

8

Komentarze:

Justyna Ignaczak o 2015-07-29 19:26:30 napisał:
Wow! Wygląda świetnie! Nigdy nie jadłam batatów. Chyba się skuszę, zwłaszcza, że lubię takie wynalazki.
justa o 2015-07-29 21:24:32 napisał:

dzięki!
jak już smak podpasuje, to polecam sernik z batatem.
kosmos!

Gender Gosposia o 2015-07-29 19:56:56 napisał:
Batat to najfajniejszy ziemniak na grilla. Został mi ostatni i już wiem co z nim zrobię. Dziękuję. :)
justa o 2015-07-29 21:23:30 napisał:

a może sernik?

:D

cosdochleba.blogspot.com o 2015-07-29 20:44:35 napisał:
Wygląda rewelacyjnie. Połączenie batatów z resztą jest bardzo ciekawe. Koniecznie muszę wypróbować :)
justa o 2015-07-29 21:25:04 napisał:

batat jest bardzo wdzięczny. bo i na słodko, i na wytrawnie wchodzi :D

Dodaj komentarz: