2015-02-07 14:04:30

locro con arroz

...albo eksplozja smaków w tradycyjnej potrawie krajów Ameryki Łacińskiej, uważanej za narodowe danie Argentyny.

Potrawka na bazie drobnej kaszy kukurydzianej z dodatkiem mięsa wieprzowego, dyni, fasoli, ciecierzycy, cebuli i mieszanki aromatycznych przypraw.
Podana z ryżem gotowanym na sypko i soczystą papryką.

1

Jak to jest zrobione?

POTRAWKA

  • 150 g kaszy kukurydzianej łamanej
  • 100 g fasoli białej /użyłam warszawskiej/
  • 100 g suszonej ciecierzycy
  • 450 g dyni mrożonej
  • 400-500 g karkówki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 dymki
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cytryna
  • przyprawy: suszone oregano, kmin rzymski, liść laurowy, słodka papryka mielona, ostra papryka wędzona, płatki suszonego chili, pieprz czarny, sól, oliwa, szczypior

RYŻ

  • 200 g ryżu paraboiled
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 suszone chili
  • przyprawy: oliwa, papryka wędzona słodka, papryka chili mielona, kmin rzymski, sól

2

LOCRO
Kaszę, fasolę i ciecierzycę opłukuję i zalewam zimną wodą. Odstawiam na minimum 6 godzin /najlepiej na całą noc/. Odcedzam, przepłukuję i zalewam wodą. Zagotowuję, zmniejszam moc palnika i gotuję pod przykryciem do miękkości składników. Do gotującej się potrawy dodaję sól, pieprz i liść laurowy.

a

Dynię rozmrażam i podsmażam na oliwie. Odstawiam na bok.

Karkówkę kroję w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę do miękkości. Odstawiam na bok.
Chorizo kroję w plastry i smażę krótko na oliwie. Dodaję do karkówki.
Cebulę i dymkę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę cebule do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Boczek kroję w małą kostkę. Dodaję do cebuli, smażę i dodaję do pozostałego mięsa.

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki oliwy, wyciskam sok z cytryny i mieszam z przyprawami.

W dużym garnku podgrzewam mięso. Przyprawiam przygotowaną marynatą. Dodaję dynię i ugotowaną kaszę z fasolą i ciecierzycą. Mieszam intensywnie. Zagotowuję. Doprawiam do smaku.

b

ARROZ

W garnku zagotowuję wodę. Solę. Wsypuję ryż i gotuję al dente. Odcedzam, przelewam zimną wodą. Paprykę myję, oczyszczam i kroję w drobną kostkę.
Na woku rozgrzewam oliwę z obranymi przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i suszonym chili. Podsmażam paprykę, dodaję ryż i przyprawiam.

c

PODANIE

Nakładam porcję gorącej potrawki i ryżu. Posypuję wszystko szczypiorem i ozdabiam nitkami chili.

Pyszne i sycące!

3

4

5

Komentarze:

na gazie o 2015-02-07 17:47:43 napisał:
pieknie podane , sliczne zdjecia - apetycznie :)

Dodaj komentarz: