2017-02-23 10:07:19

lusettella

Dziś tłusty czwartek. Zatrzęsienie pączkowe na prawo i lewo.
Nie dziwię się. Pączek rządzi.

Ale odbiegając od tego pączko-szału przedstawiam Wam pyszny deser na bazie mascarpone i wafelków Lusette /http://lusette.pl//. Słodycz połączona z kwaśną porzeczką i gorzką czekoladą. Delikatna masa mascarpone przełamana chrupiącym waflem i kawałkami czekolady.
Mniam!

Jest to porcja serdecznie ostatkowa. Duża.
Więc jeśli obawiacie się, że nie dacie rady - tnijcie na pół. I wyjdą cztery a nie dwie.

A my jesteśmy pasibrzuchy, więc dajemy radę!

3

Jak to jest zrobione?

  • 4 wafle lusette czekoladowe
  • 200 g czekolady 60%
  • 350 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • 1,5 łyżki białego rumu
  • złoty brokat spożywczy

2

1 wafel lusette blenduję na gładką masę z dodatkiem 0, 5 łyżki rumu. Formuję kulki wielkości orzecha i wkładam do lodówki.

1 wafel lusette siekam drobno. Podobnie robię z 50 g czekolady. Mieszam i odstawiam na bok.

150 g czekolady topię w kąpieli wodnej. Zamaczam 2 wafelkowe praliny w czekoladzie i odstawiam na bok. Pozostałą czekoladę rozsmarowuję na sztywnej folii /używam okładki od skoroszytu/ i delikatnie zawijam w rulon. Kantem łyżeczki rysuję na czekoladzie kilka skośnych linii tak, żeby po rozwinięciu powstały cienkie paski czekolady. Ściskam rulon gumką recepturką z obu stron, żeby rulon się nie rozwinął. Chłodzę w lodówce.

1

Żelatynę zalewam 1-2 łyżkami wody. Odstawiam do napęcznienia.
Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodaję po łyżce mascarpone i miksuję do połączenia. Na koniec dodaję pozostały rum i posiekany wafel z czekoladą. Mieszam dokładnie.
Masę serową rozsmarowuję w prostokątnej formie i chłodzę w lodówce.

PODANIE

Na talerzach układam pozostałe wafle. Z masy serowej wycinam 4 prostokąty wielkości wafla. Układam po jednym na waflu, smaruję konfiturą i powtarzam czynność.
Z lodówki wyjmuję rulon czekoladowy. Delikatnie rozwijam folię i rozdzielam pasy czekolady. Układam wokół deseru. Na wierzch układam pralinę.
Wszystko delikatnie oprószam brokatem.

SMACZNEGO!

4

5

6

  Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette