2016-02-29 22:10:51

mac and cheese

Bardzo amerykańska potrawa.
Niekoniecznie zdrowa. Na pewno sycąca i na pewno bomba kaloryczna.
I pyszna. Co tu dużo ukrywać.

Kojarzy mi się z produktami typu otwórz, podgrzej i wsuwaj.

Nie mówię, że to złe.
Absolutnie! To wygodne i czasem zbawienne.

Tym razem jednak w wersji domowej.
Po gotowce raczej nie sięgam.

Chyba, że budyń.

2

Jak to jest zrobione?

  • 400 g makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych

SOS DO MAKARONU

  • 2 jaja
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 100 g serka topionego
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g sera żółtego /cheddar, gouda/
  • przyprawy: pieprz, czosnek, sól, majeranek, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oliwy

1

Zagotowuję wodę na makaron, solę i wrzucam kluski. Gotuję minutę krócej, niż sugestia na opakowaniu. Odcedzam i studzę pod zimną wodą. Odstawiam do odsączania.

100 ml śmietany zagotowuję i roztapiam w niej serek topiony. Odstawiam do przestudzenia. Rozkłócam jaja z pozostałą śmietaną, dodaję oliwę i przyprawy. Mieszam dokładnie. Łączę z przestudzonym serkiem topionym i mieszam. Dodaję mąkę i ponownie mieszam, żeby nie było grudek. Dodaję starty ser żółty.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Makaron wysypuję na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Zalewam sosem. Mieszam lekko i układam na wierzchu pomidorki. Piekę 20 minut. Posypuję odrobiną sera i zapiekam jeszcze 5-10 minut.

Podaję od razu. Gorące.
Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, ale dla bardzo głodnych lub bardzo mięsnych polecam dodatek boczku albo smażonej kiełbasy.

Enjoy!

3