2015-05-12 06:29:28

maghrebska potrawka z ryżem

Często zapomina się, że kuchnia śródziemnomorska to nie tylko włoska pizza i makarony, hiszpańskie tapas czy grecka sałatka, kebaby i tzatziki.
Mamy przecież mnóstwo inspiracji z krajów Afryki Północnej!
Dlatego też przedstawiam przepis na marokańską potrawkę z kurczakiem i ryżem.
Jako trochę inne spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską.

 1

Jak to jest zrobione?

RYŻ

  • 200 g ryżu brązowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 wędzone podudzie kurczaka
  • przyprawy: oregano, czosnek, pieprz czarny, sól

POTRAWKA

  • 500 g pomidorów
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 6 marchewek
  • 1 cebula biała
  • do wywaru: sól, suszona chili, ziele angielskie, kora cynamonu, gwiazdka anyżu, kurkuma, liść laurowy
  • przyprawy: oliwa z oliwek, skórka i sok z cytryny, mięta, 3-4 ząbki czosnku, kurkuma, oregano, bazylia, imbir mielony, 3-4 goździki, cynamon, kmin rzymski, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, ziarna kolendry, sól
  • do podania: zielone oliwki, ser typu feta, sezam jasny, czarnuszka, płatki migdałowe, rodzynki, natka pietruszki

2

Pomidory moczę we wrzątku i zdejmuję skórkę. Kroję w kostkę. Marchwie obieram, cebulę kroję w piórka. Odstawiam na bok.
Ciecierzycę odsączam. Wędzonego kurczaka pozbawiam skóry i obieram, przygotowując nieduże kawałki.

Kurczaka myją, oczyszczam, dzielę na 2 części i gotuję z dodatkiem przypraw. Pozostawiam około 150 ml wywaru.

W dużym garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam pastę sezamową, 3-4 rozgniecione ząbki czosnku, kolendrę i goździki. Smażę chwilę. Dodaję cebulę i smażę do zeszklenia. Przyprawiam obficie /pomijam sól/. Dodaję marchew, mieszam dokładnie i smażę 2-3 minuty. Dodaję pomidory i wywar z gotowania kurczaka. Gotuję około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaję gotowanego kurczaka. Dodaję sok i skórkę cytrynową. Przyprawiam do smaku. Duszę jeszcze około 15 minut.

Ryż gotuję z dodatkiem przypraw al dente.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę ciecierzycę do zarumienienia. Dodaję wędzonego kurczaka, przyprawiam i smażę około 3-4 minut. Dodaję ryż. Mieszam i przyprawiam do smaku.

Nakładam porcję gorącego ryżu, Na środek kładę kurczaka, polewam sosem i układam marchew. Posypuję pokrojonymi oliwkami, kawałkami sera, natką, rodzynkami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz sezamem z czarnuszką.

Enjoy!

3

4

5

Komentarze:

FOODMANIA o 2015-05-12 19:22:26 napisał:
ależ to danie wygląda apetycznie!

Dodaj komentarz: