2014-11-06 19:03:27

makaron, kurzy cyc w nabiale i zzieleniałe pomidory

Goście, goście!
Więc się szykuje.
Aż strach pomyśleć, że to dopiero rozgrzewka przed Marcinem.

Moje pierwsze organizowane święta.
Będą rodzice. Będzie siostra z lubym. Będzie moja mała pyrka.
I Ci pozostali, których kocham najbardziej.

Więc robota wre przed 11.
Na razie w głowie.
Ale czacha już dymi.

Tymczasem całkiem przyjemny, lekki obiad.
Z kurą, warzywami i pełnoziarnistymi wstążkami.
Py-cha. Ha!

1

Jak to jest zrobione?

/dla 5 osób/

MAKARON

  • 400 g pełnoziarnistego makaronu wstążki
  • 240 g ciecierzycy konserwowej /po odsączeniu puszki 400 g/
  • 300 g brokułu
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki /36%/
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól

FILET

  • 700 g filetu drobiowego
  • 2 cebule czerwone
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • majeranek
  • sól

POMIDORY

  • 5 pomidorów
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 100 ml śmietany kremówki /36%/
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mozarelli /2 kulki/
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

2

Zagotowuję wodę w dużym garnku. Solę i wrzucam makaron. Gotuję około 7-8 minut. Odcedzam /zostawiam kubek wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą, żeby całkowicie go schłodzić. Odstawiam na bok.
Brokuł dzielę na małe różyczki. Gotuję w lekko osolonej i osłodzonej wodzie do pół-twardego stanu. Odcedzam.
W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oliwy. Przeciskam czosnek przez praskę i chwilę smażę. Wrzucam brokuł i podsmażam. Po około 3 minutach wlewam wodę z gotowania makaronu. Podgrzewam 2-3 minuty. Dodaję śmietanę i mieszam. Odcedzam cieciorkę. Dodaję i mieszam.

d
Dodaję makaron. Mieszam do momentu aż pokryje się sosem. Przyprawiam pieprzem i solę. Duszę chwilę.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję majeranek.

e

Piekarnik rozgrzewam do około 180 stopni Celsjusza.

Filet myję i oczyszczam z ewentualnych błonek. Kroję w średniej wielkości kostkę. Przyprawiam i mieszam z oliwą. Nacieram mięso dokładnie. Odkładam na około 15 minut. Dodaję jogurt naturalny, mieszam i odstawiam.

a
Pomidory myję. Odkrawam górną część /odkładam na bok/, miąższ dryluję łyżeczką. Odwracam każdego pomidora na kilka minut do góry nogami na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się jak najwięcej wilgoci.

b
Szpinak podgrzewam na patelni. Przyprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszam ze śmietaną. Odstawiam na bok.
Mozarellę kroję w plastry i półplastry /kawałki, które zmieszczą się w pomidory/. Cebulę obieram i kroję w krążki.
Pomidory odwracam. Wnętrze przyprawiam solą, pieprzem i bazylią. Układam plasterek mozarelli. Każdego pomidora wypełniam szpinakiem.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na połowie układam pomidory, na drugą część przekładam pierś z kurczaka. Na mięsie układam cebulę. Wkładam formę do piekarnika i zapiekam około 25 minut.

c
Po tym czasie wyjmuję naczynie, nakładam na szpinak po kolejnym plastrze mozarelli. Posypuję bazylią, solą i pieprzem. Przykrywam odciętym wcześniej wierzchem pomidora. Zapiekam jeszcze około 10 minut.

f

Gorący makaron przekładam na misę /jeśli używamy szklanej lub porcelanowej, to warto ją podgrzać, np. wrzątkiem/. Pomidory układam na tacy. Kurczaka mieszam z cebulą, układam na półmisku.

Podaję i zapraszam do wsuwanka!

3

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: