2014-07-29 18:10:29

makaron soba z kurczakiem na sake

Na kuchni japońskiej wcale się nie znam. Wiem, że konsumują dużo owoców morza. I ryżu. I robią sushi – moją nową miłość.

Ja miałam ochotę na kurczaka. Więc połączyłam go z japońskim makaronem soba, robionym z mąki gryczanej. Ponoć jego kształt ma symbolizować długie życie.

I postawiłam na prostotę.

Dodałam też śliwkę – bardzo kojarzy mi się z Japonią. Pewnie dlatego, że bardzo lubię trunki na bazie ume.

Bądź co bądź – nie wiem, ile ten posiłek miał wspólnego z kuchnią japońską. Ale mi się ułożył, jak o niej pomyślałam. Więc jest.

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g makaronu soba
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 150 g groszku cukrowego
  • ok. 100 g pędów bambusa
  • 2 duże śliwki
  • sezam
  • natka pietruszki, kolendra
  • sake
  • olej ryżowy
  • sos sojowy
  • sól i pieprz

Kurczaka oczyszczam i kroję w kostkę. Solę delikatnie, pieprzę. Na patelni rozgrzewam olej ryżowy i podsmażam mięso. Dodaję oczyszczony groszek. Zalewam sake i duszę. Makaron wkładam na około 3 minuty do wrzątku i odcedzam. Przelewam zimną wodą. Śliwki kroję i dodaję do kurczaka. Po krótkiej chwili dokładam bambus i doprawiam sosem sojowym. Podgrzewam. Pod koniec duszenia dodaję makaron. Czekam, aż ponownie się ugrzeje. Prażę sezam na suchej patelni. Dodaję posiekane świeże zioła i sezam. Wsuwamy popijając ume-wino.

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: