2015-01-04 13:52:02

makaron w sosie serowym

Kaloryczny.
Energetyczny.
Raczej tuczący.

Glutenowy.
Mięsny.
Laktozowy.

Kuszący smakiem i zapachem.

I dobrze.
Bo czemu sobie odmawiać przyjemności-niezdrowości od czasu do czasu?

8

Jak to jest zrobione?

  • 300 g makaronu
  • 250 g boczku wędzonego
  • 400 g brokułów mrożonych
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 g serka topionego
  • 75 g twardego sera długodojrzewającego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • majeranek
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

3

Makaron wrzucam na osolony wrzątek i gotuję al dente /około minuty krócej, niż wskazówka na opakowaniu/. Odcedzam, pozostawiając około 100 ml wody z gotowania. Przelewam zimną wodą do całkowitego schłodzenia. Odstawiam na bok.
Brokuł i fasolkę rozmrażam. Gotuję na parze wodnej przez około 7 minut.
Odcedzam groszek.
Boczek kroję w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i smażę boczek do zbrązowienia.

Wodę z gotowania makaronu mieszam ze śmietanką 30% i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika i rozpuszczam serek topiony. Do śmietany 12% dodaję 3 łyżki gorącego sosu i mieszam. Przelewam do sosu i podgrzewam. Dodaję starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i majeranek.

Do gorącego sosu dodaję makaron, brokuł, fasolkę i groszek. Mieszam intensywnie i duszę do momentu podgrzania wszystkich składników.
Na suchej patelni prażę pestki dyni i nasiona słonecznika.
Gorący makaron podaję posypany boczkiem, słonecznikiem i dynią oraz świeżo zmielonym pieprzem.

4

1

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: